Viac ako 100-tisíc občanov si odložilo podanie daňového priznania

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 15:17 • 2 min
Viac ako 100-tisíc občanov si odložilo podanie daňového priznania

BRATISLAVA - Viac ako 100.000 občanov a firiem na Slovensku si odložilo podanie daňového priznania na jún tohto roka. Posledný deň na jeho podanie je pre nich o dva týždne.

slovakia

left justify in out

Do 30. júna 2014 je potrebné nielen podať daňové priznanie, ale daň aj zaplatiť. Upozornila na to dnes hovorkyňa Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky (FR SR) Patrícia Macíková.

 

Odklad daňového priznania mohli tento rok využiť všetky firmy aj občania. V prípade príjmov len zo Slovenska si mohli podania odložiť najviac o tri mesiace, v prípade príjmov zo zdrojov v zahraničí bola maximálna lehota na odklad šesť mesiacov. Túto možnosť využili desiatky tisíc daňovníkov. "Do konca apríla, teda mesačný posun, využilo približne 5300 subjektov. Do konca mája, teda dvojmesačný odklad, si zvolilo takmer 4500 daňovníkov. Najdlhší možný odklad, teda tri mesiace, si zvolilo 101.111 daňových subjektov. Týka sa to len subjektov, ktoré mali príjem za minulý rok len zo Slovenska," spresnila v správe pre médiá Macíková.

 

Daňové priznanie na daň z príjmu za rok 2013 podáva každý občan, ktorého príjem za minulý rok prekročil hranicu 1867,97 eura a nerobí mu ročné zúčtovanie zamestnávateľ. Sadzba dane je stanovená vo výške 19 %. Ako uviedla Macíková, pre právnické osoby platí, že daňové priznanie je povinná podať každá firma bez ohľadu na výšku príjmov v roku 2013. "Od nového roka tiež platia nové pravidlá a pre firmy nie je v súčasnosti stanovená žiadna minimálna výška dane. To znamená, že v daňovom priznaní k dani z príjmov je potrebné na riadku 850 daňového priznania uvádzať daň bez ohľadu na jej výšku, to znamená aj v prípade, ak nepresiahne sumu 17 eur," upozornila hovorkyňa FR SR s tým, že firmy podľa nových pravidiel nie sú povinné zaplatiť vypočítanú daň, ak nepresiahne päť eur.

 

"Pripomíname, že platitelia DPH majú povinnosť posielať daňové priznanie na daň z príjmov elektronicky. V prípade nepodania daňového priznania a neuhradenia dane môže byť daňovníkovi udelená sankcia vo výške od 30 do 16.000 eur," dodala Macíková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona