Via Iuris žiada Gašparoviča, aby dodržiaval Ústavu

NETKY.SK • 21 Máj 2014, 11:04 • 2 min
Via Iuris žiada Gašparoviča, aby dodržiaval Ústavu

BRATISLAVA - Organizácia Via Iuris žiada úradujúceho prezidenta Ivana Gašparoviča, aby dodržiaval Ústavu SR, výsledky demokratických volieb prezidenta, aby neporušoval ústavný princíp demokracie a suverenity ľudu a aby neporušoval svoju ústavnú povinnosť zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov.

slovakia

left justify in out

Via Iuris tým reagovala na prezidentove vyhlásenie, v ktorom v súvislosti s otázku vymenovania predsedu Najvyššieho súdu SR a ústavných sudcov uviedol, že sa bude riadiť ústavou.

 

"Ivan Gašparovič nemôže ignorovať fakt, že novozvolený prezident Andrej Kiska získal vo voľbách od občanov legitimitu, aby počas svojho funkčného obdobia vykonával prezidentské právomoci a aby vymenoval zvolených kandidátov do funkcií, ktoré sa uprázdnia počas jeho funkčného obdobia - teda od 15. júna 2014," tvrdí Via Iuris. Trom ústavný sudcom končí funkčné obdobie 4. júla a súčasnému predsedovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi 23. júna. O vymenovaní nového šéfa Najvyššieho súdu však bude pravdepodobne rozhodovať Kiska, keďže v pondelok (19. 5.) sa Súdnej rade nepodarilo zvoliť kandidáta na toto miesto. 

 

"Ústavu poznám a ešte stále som vo funkcii prezidenta. Budem sa správať nie tak, ako napíše Via Iuris, čo môžem alebo nemôžem, ale tak, ako mi dovolí ústava," povedal prezident Gašparovič v rozhovore pre TASR. Jeho tvrdenia sú podľa Via Iuris nepresvedčivé a v rozpore s ústavou. "Ak by Ivan Gašparovič vymenoval nových ústavných sudcov, porušil by Ústavu, zmaril by výsledky demokratických volieb prezidenta a závažne by porušil ústavný princíp demokracie a suverenity ľudu," vyhlásila organizácia.

 

Z právneho stanoviska, ktorého vypracovanie iniciovala Via Iuris vyplýva, že rozhodnutie o vymenovaní alebo nevymenovaní je vždy rozhodnutím konkrétnej osoby vo funkcii prezidenta, ktorý dostal mandát a legitimitu od občanov vo voľbách. Ďalej je v ňom uvedené, že Ivan Gašparovič získal vo voľbách legitimitu menovať osoby do funkcií, ktoré sa uvoľnili počas jeho funkčného obdobia, teda do 15. júna 2014 a novozvolený prezident Andrej Kiska získal vo voľbách legitimitu menovať osoby do funkcií, ktoré sa uvoľnia počas jeho funkčného obdobia, teda od 15. júna 2014 do 15. júna 2019.

 

So stanoviskom sa podľa Via Iuris stotožnili bývalý sudca ústavného súdu a pedagóg ústavného práva Peter Kresák, ďalej Jozef Vozár, Lucia Berdisová a Marek Káčer, ktorí pôsobia na Ústave štátu a práva Slovenskej akadémie vied, advokáti Allan Böhm, Radovan Pala, Peter Kubina, Andrej Majerník, Mária Kolíková (štátna tajomníčka na Ministerstve spravodlivosti SR v období 2010-2012 - pozn. TASR), advokátky a právnici, ktorí spolupracujú s Via Iuris Zuzana Čaputová, Eva Kováčechová, Imrich Vozár a Peter Wilfling. S argumentáciou v právnom stanovisku podľa Via Iuris vyslovil svoj súhlas aj Ján Mazák, bývalý predseda Ústavného súdu SR a bývalý generálny advokát Súdneho dvora Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies