VIA IURIS: Zámer strany Smer utajiť hlasovanie súdnej rady je škodlivý

NETKY.SK • 30 Máj 2014, 14:52 • 2 min
VIA IURIS: Zámer strany Smer utajiť hlasovanie súdnej rady je škodlivý

BRATISLAVA - Združenie VIA IURIS tvrdí, že pozmeňujúci návrh poslanca strany Smer-SD Antonína Cicoňa o utajení hlasovania členov Súdnej rady SR o personálnych otázkach je škodlivý.

slovakia

left justify in out

Návrh podľa združenia prispeje k zhoršeniu stavu slovenského súdnictva. "Je nepochopiteľné, že strana Smer-SD v situácii, v akej sa slovenské súdnictvo nachádza, prišla s takýmto zámerom. Ak by tento pozmeňujúci návrh schválil parlament, tak napríklad v prípade zvolenia Štefana Harabina za predsedu Najvyššieho súdu SR by sa už verejnosť nemohla dozvedieť, ktorí konkrétni členovia súdnej rady ho zvolili," uvádza sa vo vyhlásení združenia VIA IURIS.

 

Ako uviedla spolupracujúca advokátka VIA IURIS Zuzana Čaputová, utajenie hlasovania členov súdnej rady je v priamom rozpore s potrebou zvýšenia verejnej kontroly súdnictva a zvýšenia zodpovednosti súdnictva voči občanom. "Utajenie hlasovania ešte viac uzavrie justíciu pred verejnosťou a zvýši nedôveryhodnosť slovenského súdnictva u verejnosti, ktorá je už v súčasnosti veľmi nízka,“ uviedla Čaputová. Poslanec Cicoň navrhuje, aby hlasovanie členov súdnej rady nebolo verejné, ak ide o hlasovanie o vymenovaní a odvolaní sudcu, vymenovaní a odvolaní predsedu a podpredsedu najvyššieho súdu, vymenovaní a odvolaní predsedu alebo podpredsedu súdnej rady, o voľbe kandidáta na slovenského sudcu v medzinárodnom súdnom orgáne a hlasovanie o voľbe a odvolaní členov a predsedov disciplinárnych senátov. Pozmeňujúci návrh poslanca Cicoňa odporučil parlamentu schváliť aj ústavnoprávny výbor. 

 

Podľa združenia VIA IURIS obsahuje odôvodnenie tohto pozmeňujúceho návrhu zavádzajúce argumenty. "V Dohovore o ľudských právach ani v Ústave Slovenskej republiky nie je zakotvené žiadne právo členov súdnej rady na tajné hlasovanie. Ústava a Dohovor iba zakotvujú právo občanov na tajné parlamentné voľby. Ide však o úplne odlišnú a neporovnateľnú situáciu, pretože členovia súdnej rady nie sú v podobnom postavení ako občania pri hlasovaní v parlamentných voľbách. Občania sú najvyšším pôvodcom moci a im sú zodpovedné všetky štátne orgány, aj súdna rada a jej členovia," uvádza sa v stanovisku VIA IURIS s tým, že členovia súdnej rady, naopak, nie sú najvyššími pôvodcami moci a sú pri svojom hlasovaní zodpovední občanom za to, ako spravujú slovenské súdnictvo. 

 

Doterajšie rozhodovanie členov súdnej rady vzbudilo podľa združenia veľa pochybností o objektivite a kvalifikovanosti rozhodovania členov Súdnej rady SR. "Súdna rada má navyše významnú právomoc navrhovať, vymenovať nových sudcov, pričom bez schválenia súdnej rady sa ním nikto nemôže stať. Utajenie hlasovania členov súdnej rady by pochybné personálne rozhodovania ešte posilnilo, pretože by už neboli pod žiadnou verejnou kontrolou a členovia Súdnej rady SR by rozhodovali s vedomím, že občania sa aj tak nedozvedia, ako v súdnej rade hlasovali. Preto je legitímne a pri súčasnej nepriaznivej situácii v slovenskom súdnictve aj nevyhnutné, aby občania mali informácie o tom, ako jednotliví členovia súdnej rady rozhodujú o dôležitých personálnych otázkach v slovenskom súdnictve," informovalo združenie, ktoré vyzýva poslancov, aby tento pozmeňovací návrh neschválili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona