VIA IURIS vyzýva poslancov na odmietnutie novely ústavy

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 07:56 • 2 min
VIA IURIS vyzýva poslancov na odmietnutie novely ústavy

BRATISLAVA – Združenie VIA IURIS vyzýva poslancov parlamentu, aby odmietli aktuálne prerokúvanú novelu ústavy, ktorá obsahuje aj zásadné zmeny v justícii.

slovakia

left justify in out

 Združenie kritizuje, že je to narýchlo pripravený návrh bez potrebnej odbornej a verejnej diskusie a spôsob jeho prijímania je nedôstojný pre zmenu najvyššieho zákona v štáte. „Namiesto prísľubu zlepšenia situácie v justícii vyvoláva obavy z ohrozenia vyváženého rozdelenia moci v štáte. Zmeny v justícii sú nevyhnutné, musia však byť výsledkom kvalifikovanej verejnej a odbornej diskusie, ktorá spĺňa kritériá členskej krajiny EÚ v 21. storočí,“ uvádza sa vo vyhlásení VIA IURIS, ktoré poskytla jeho mediálna zástupkyňa Miriam Kejzlarová.

 

VIA IURIS upozorňuje, že navrhovaná zmena sa zásadným spôsobom dotkne postavenia sudcov, Súdnej rady SR a fungovania justície na Slovensku. Jej cieľom má byť podľa dôvodovej správy zlepšenie fungovania, efektívnosti a kvality výkonu súdnictva. Predkladatelia argumentujú tým, že súdnictvo nepožíva vo verejnosti dôveru v takom rozsahu, ktorý by bol zárukou všeobecnej akceptovateľnosti súdnej moci ako garanta zákonnosti a spravodlivosti a sudcov ako odborných a morálnych autorít. „Nízka dôvera verejnosti v justíciu a príliš dlhé konania na súdoch sú všeobecne známym problémom slovenského súdnictva, ktoré treba riešiť. Avšak rozsah, význam a spôsob schvaľovania navrhovaných ústavných zmien je absolútne neakceptovateľný,“ tvrdí VIA IURIS. Takáto významná novela sa podľa združenia nesmie pripravovať narýchlo a bez možnosti verejnosti vyjadriť svoj názor v legislatívnom procese. „Je šokujúce, že hoci zamýšľané zmeny významným spôsobom zasiahnu do výkonu sudcovskej samosprávy, nemali sudcovia, ich samosprávne orgány a záujmové združenia, ale ani ďalšia odborná verejnosť žiadnu možnosť vyjadriť sa k návrhu, diskutovať o ňom a predložiť svoje pripomienky,“ dodáva VIA IURIS.

 

V novele sa tiež navrhuje zmena v spôsobe kreovania Súdnej rady Slovenskej republiky. „Bez akéhokoľvek odôvodnenia sa navrhuje zmena subjektov, ktoré menujú zástupcov do súdnej rady a počet ich nominantov, pričom v konečnom dôsledku sa nominácie sústreďujú do rúk jednej politickej garnitúry,“ upozornila VIA IURIS s tým, že tento návrh úplne ignoruje odporúčania medzinárodných súdnych organizácií. Poradná rada Európskych sudcov sa v roku 2007 uzniesla, že súdne rady by mali byť konštituované tak, aby väčšinu v nich tvorili sudcovia reprezentujúci všetky stupne súdov. Členovia súdnej rady nesmú byť aktívnymi politikmi – ako sú poslanci či členovia vlády. „Pokiaľ sú volení parlamentom, musia byť zvolení kvalifikovanou väčšinou vyžadujúcou signifikantnú podporu opozície“. Nič z uvedených odporúčaní navrhovaná novela podľa združenia neobsahuje. 

 

VIA IURIS upozorňuje aj na jednu navrhovanú novú kompetenciu súdnej rady - zabezpečovať plnenie úloh verejnej kontroly súdnictva. „Táto nič nehovoriaca a vágna právomoc nie je garanciou zlepšovania stavu, naopak vyvoláva znepokojenie nad jej možným zneužívaním proti tým, ktorí sú kritickí voči vedeniu slovenskej justície,“ poznamenáva VIA IURIS vo vyhlásení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona