Via Iuris požiada o opätovné prešetrenie kauzy tunelovania VSS

NETKY.SK • 21 September 2015, 12:20 • 2 min
Via Iuris požiada o opätovné prešetrenie kauzy tunelovania VSS

BRATISLAVA – Mimovládna organizácia Via Iuris požiada generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára o opätovné prešetrenie podozrení z tunelovania bývalej Vojenskej spravodajskej služby (VSS). Na tlačovej konferencii v Bratislave to dnes oznámila právnička spolupracujúca s touto organizáciou Zuzana Čaputová.

slovakia

left justify in out

Via Iuris reaguje na fakt, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik odmietol 11. augusta oznámenie, ktoré mesiac predtým podali exminister obrany Ľubomír Galko (SaS), bývalý námestník riaditeľa VSS Vladimír Suchodolinský a bývalý dôstojník tejto spravodajskej služby Ivan Macko.

 

Macko dnes na tlačovej konferencii informoval o výsledkoch preverovania realizovaného Úradom špeciálnej prokuratúry. Ich oznámenie bolo podľa jeho slov odmietnuté, nakoľko Kováčik nezistil žiadne pochybenia ohľadne zastaveného trestného stíhania vo veci tunelovania VSS, ktoré reagovalo na kauzu prvej vlády Smeru-SD.

Podľa Čaputovej by sa mal generálny prokurátor pozrieť na prácu jemu podriadeného špeciálneho prokurátora pre to, že je spojená s podozrivými okolnosťami. "Oznámenie doktora Kováčika sa opiera o informácie a hodnotenia vojenského spravodajstva, teda o informácie a hodnotenia osôb, ktoré boli potenciálne podozrivé v tejto veci," podotkla právnička.

 

"Je otázkou, nakoľko to polícia a prokuratúra preverovali. Z toho, čo vieme, to vyzerá, že to bolo len formálne," uviedol novinár týždenníka .týždeň Marek Vagovič na margo práce prokuratúry i polície.

 

"V týchto politicky citlivých kauzách vystupujú stále tí istí policajní vyšetrovatelia a prokurátori, ktorí robia tú špinavú robotu," obáva sa Vagovič, že úlohou policajného vyšetrovateľa Slavomíra Laha a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika bolo zamiesť kauzu pod koberec.

 

Bývalý dôstojník VSS Macko dnes vysvetlil, že sa musel sám domáhať toho, aby ho špeciálna prokuratúra v prípade jeho oznámenia vypočula. Kováčika pritom Macko v júlovom podnete upozornil aj na nové skutočnosti, konkrétne podozrenie z manipulácie výberového konania na výstavbu spravodajského objektu za približne 1,5 milióna eur na okraji Bratislavy.

 

Macko výberové obstarávanie preveroval po nástupe Romana Mikulca do čela VSS v roku 2010. Prišiel na to, že k nemu neexistuje príslušná dokumentácia. Domnieva sa, že z troch firiem, ktoré sa na ňom mali zúčastniť, dve netušili, že sa uskutočnilo a figurovali v ňom. Podozrivé mu bolo aj to, že peniaze boli v značných objemoch uhrádzané dodávateľovi v hotovosti. Súkromná firma podľa neho dostala aj 200.000 eur "v igelitke".

 

"V tejto chvíli už nejde ani o nejakú budovu, ide o systém. Mám pocit, že pokiaľ v najvyšších poschodiach moci je možné realizovať svojvoľne len z titulu svojej pozície a širokých právomocí akékoľvek kroky, ktorými sa môže niekto zmocniť majetku, tak sme sa už veľmi dávno dostali do nebezpečnej polohy a je potrebné urobiť legislatívne opatrenia, ktoré by skutočne tomu zabránili," uviedol Macko.

 

Kauzu spustil svojou správou o údajnom tunelovaní VSS za čias prvej vlády Roberta Fica Suchodolinský, ktorý bol vo vedení VSS počas vlády Ivety Radičovej. Opisuje údajne nezákonné prevody majetku bývalej VSS na iné organizácie a súkromné osoby. Tie zase mali byť v spojení s vedením služby.

 

Okrem iného sa v nej píše, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb, teda VSS a bývalého Vojenského obranného spravodajstva, postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby.

 

Štát takto mal prísť o milióny eur, väčšinou tak, že tajní nakúpili majetok, zrekonštruovali ho za prostriedky štátu, potom ho označili za nepotrebný alebo dekonšpirovaný a za výrazne nižšiu cenu ho predali ľuďom, ktorí na tom zarobili. Vyšetrovateľ vyšetrovanie ukončil vo februári 2015 s tým, že skutok nie je trestným činom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies