Via Iuris: Podnet na disciplinárne konanie proti Harabinovi sa skúma

NETKY.SK • 8 Máj 2014, 13:13 • 2 min
Via Iuris: Podnet na disciplinárne konanie proti Harabinovi sa skúma

BRATISLAVA - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová informovala Via Iuris o vývoji návrhu na disciplinárne konanie proti Štefanovi Harabinovi.

slovakia

left justify in out

Ombudsmanka tvrdí, že sa podnet, ktorý iniciovalo občianske združenie Via Iuris 14. januára, stále skúma. Občianske združenie Via Iuris o tom ombudsmanka informovala listom z 30. apríla, uvádza sa v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytla Miriam Kejzlarová z Via Iuris.

 

"Podľa verejnej ochrankyne práv je vec stále v štádiu preskúmavania, pretože v odpovedi Sudcovskej rady Najvyššieho súdu SR na žiadosť verejnej ochrankyne práv o predloženie písomného stanoviska neboli poskytnuté informácie potrebné k preskúmaniu podania. Preto sa ombudsmanka obrátila na Sudcovskú radu Najvyššieho súdu SR s druhou žiadosťou o predloženie písomného stanoviska," uvádza sa ďalej v tlačovej správe. Via Iuris bude verejnosť informovať, keď získa od ombudsmanky nové informácie. 

 

Via Iuris vo výzve na začatie disciplinárneho stíhania voči Harabinovi poukazuje predovšetkým na výroky predsedu Najvyššieho súdu SR, ktoré odzneli na jeho prednáške spojenej s diskusiou so študentmi Paneurópskej vysokej školy v decembri 2013. "Predseda NS SR Š. Harabin počas svojho vystúpenia používal urážky a invektívy adresované viacerým jednotlivcom a skupinám osôb. Okrem iného napr. novinárov a médiá označil za 'najväčšiu lúzu', narkomanov a alkoholikov. Tvrdil o nich, že 'tým dáte 50 tisíc na drevo, tak napíšu, že aj matka je prostitútka'. O sudcoch Špecializovaného trestného súdu sa vyjadril: 'Títo ľudia by nemohli robiť ani čakateľov vo Svidníku či vo Veľkom Krtíši, ale išli tam preto, lebo mali šesťnásobné platy'. Na adresu tretieho sektoru uviedol, že 'tretí sektor platia za to, aby vyvolávali chaos a destabilizovali situáciu'. Dehonestujúco sa vyjadril aj na adresu viacerých jednotlivcov z rezortu justície," píše medzi iným vo výzve zo 14. januára Via Iuris. Viac o dôvodoch disciplinárneho podania, ktoré iniciovala Via Iuris možno nájsť na adrese - https://www.viaiuris.sk/aktualne/434-vyzva-na-zacatie-disciplina.html.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies