Via Iuris má viaceré námietky: Návrh Zásad sudcovskej etiky treba prepracovať

NETKY.SK • 15 December 2015, 10:59 • 2 min
Via Iuris má viaceré námietky: Návrh Zásad sudcovskej etiky treba prepracovať

BRATISLAVA – Návrh Zásad sudcovskej etiky, o ktorých bude vo štvrtok (18. 12.) rokovať Súdna rada, by nemal byť schválený. S takýmto stanoviskom sa na členov rady obrátila mimovládna organizácia Via Iuris.

slovakia

left justify in out

Jej predstavitelia sú presvedčení, že navrhnuté Zásady, ktoré majú nahradiť Etický kódex sudcov na Slovensku z roku 2001, by mali byť prepracované vo Viacerých dôležitých častiach. Hlavnou výhradou organizácie je, že sú obsahovo nedostatočné a nešpecifické. Via Iuris zaslala v pondelok (14. 12.) členom Súdnej rady zhodnotenie najzávažnejších nedostatkov návrhu. Vytýka mu, že obsahuje dokonca menší počet zásad ako platný etický kódex sudcov.

 

„Napríklad úprava nezávislosti sudcu, nestrannosti, slobody prejavu sudcu a publicity sú upravené stručnejšie, prípadne v rovnakej miere ako doterajšia úprava,“ konštatovala organizácia v  tlačovej správe.

Výsledný návrh Zásad by mal byť prienikom troch pracovných návrhov. Prvý z nich vypracovala sudcovská iniciatíva Za otvorenú justícii, druhý ponúklo Združenie sudcov Slovenska a tretiu možnú verziu pripravila Sudcovská rada Krajského súdu v Košiciach.

 

Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková poverila na októbrovom zasadnutí komisiu vytvorenú pre tento účel z členov rady, aby na decembrové zasadnutie predložili výsledný materiál. V komisii došlo k názorovému stretu, dôsledkom čoho vznikli dva návrhy. Okrem zverejneného stručnejšieho návrhu podpredsedu Súdnej rady Jána Vanka, ktorý kritizuje Via Iuris, vypracovala predsedníčka komisia Elena Berthotyová podrobnejší návrh. Na štvrtkovom výjazdovom zasadnutí v Košiciach by sa malo diskutovať o oboch.

 

Jadrom sporu je okrem rozsahu Zásad aj otázka, kto bude posudzovať, či došlo k porušeniu sudcovskej etiky. Vanko navrhuje, aby to mali na starosti sudcovské rady pri jednotlivých súdoch. Berthotyová presadzuje vznik jednej Etickej komisie. Zriadenie Etickej komisie, ktorá by dbala na jednotný výklad Zásad, podporuje aj Via Iuris. Tá kritizovala návrh, aby túto úlohu plnili sudcovské rady. „Dosiahnutie jednotného postupu je pri interpretácii a aplikácii takýmto počtom subjektov nemožné,“ uviedla.

 

Meškanie pri prijímaní nových Zásad sudcovskej etiky kritizoval Prezident SR Andrej Kiska. V októbri naznačil, že chce nových sudcov vymenovať až po prijatí Zásad, aby sa dostali do justičného prostredia, kde "začnú platiť nové a vyššie nároky na pôsobenie a správanie sudcov". Hlava štátu napokon ustúpila a prvú várku nových sudcov vymenovala 26. novembra. Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková ho predtým uistila, že sa bude snažiť, aby Zásady sudcovskej etiky boli prijaté čo najskôr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies