VIA IURIS: Harabin nepomáha zvýšiť dôveru v súdnictvo

NETKY.SK • 15 Apríl 2014, 18:25 • 2 min
VIA IURIS: Harabin nepomáha zvýšiť dôveru v súdnictvo

BRATISLAVA - Združenie VIA IURIS na margo ohlásenej opätovnej kandidatúry Štefana Harabina na post predsedu Najvyššieho súdu SR poukazuje na to, že Harabin podľa prieskumu nepomáha zvýšiť dôveru verejnosti v slovenské súdnictvo.

slovakia

left justify in out

Mnohé jeho konania a vyjadrenia považuje VIA IURIS za rozporné so štandardami správania sa sudcu a za neprijateľné. Štefan Harabin zlyháva vo svojej povinnosti upevňovať vieru ľudí v bezúhonnosť justície a prispievať k dôstojnosti sudcovského stavu. „Hlava justície udáva jej tón – je dôležité, aby nový predseda najvyššieho súdu pomohol zmeniť slovenskú justíciu k lepšiemu,“ zdôraznila spolupracujúca advokátka VIA IURIS Zuzana Čaputová.

 

Vo svojom vyhlásení sa VIA IURIS odvoláva na prieskum, ktorý v roku 2013 pre združenie urobila agentúra FOCUS. Podľa jeho výsledkov prispieva Štefan Harabin k nedôveryhodnosti slovenského súdnictva. Viac ako polovica respondentov (58 percent) totiž vyjadrila súhlas s názorom, že predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin prispieva skôr k nedôveryhodnosti súdnictva na Slovensku. 

 

Európska sieť súdnych rád stanovila požiadavky, ktoré by mal spĺňať každý sudca. „Malo by byť samozrejmosťou, že európske požiadavky na sudcu musí spĺňať aj predseda Najvyššieho súdu SR. Preto je nevyhnutné, aby sa ním stal človek, ktorý bude mať charakter a morálnu integritu. Okrem znalosti práva by mal mať napríklad aj pokoru a schopnosť počúvať druhých,“ uviedla Čaputová. 

 

VIA IURIS sa zasadzuje za dobrú voľbu hlavy slovenskej justície. V marci odštartovala kampaň Za dobrú voľbu predsedu NS SR – spustením webovej stránky www.zadobruvolbu.sk. Tá obsahuje aj výzvu Súdnej rade SR, aby zvolila dobrého predsedu alebo predsedníčku najvyššieho súdu. Výzvu s podpismi verejnosti pošlú členom súdnej rady, ktorí budú 19. mája voliť predsedu Najvyššieho súdu SR. 

 

Harabina predložila ako kandidáta do volieb predsedu NS SR Sudcovská rada Najvyššieho súdu SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies