VIA IURIS chcú, aby sa aj nečinnosť úradov dala napadnúť na súde

NETKY.SK • 29 September 2014, 13:57 • 2 min
VIA IURIS chcú, aby sa aj nečinnosť úradov dala napadnúť na súde

BRATISLAVA - Aj nečinnosť štátnych úradov, napríklad pri prešetrovaní podozrení zo spáchania priestupku, by malo byť možné napadnúť na súde.

slovakia

left justify in out

Myslia si to predkladatelia hromadnej pripomienky z VIA IURIS k Civilnému sporovému poriadku, ktorý je momentálne v pripomienkovom konaní. Chcú ďalej, aby mala verejnosť možnosť na súde napadnúť aj rozhodnutie úradu o udelení sankcie za spáchanie priestupku alebo správneho deliktu.

 

Ako sa uvádza v zdôvodnení hromadnej pripomienky, ide najmä o postupy a rozhodnutia Slovenskej inšpekcie životného prostredia, ktorá rozhoduje o tom, či sa porušil zákon v oblasti životného prostredia (napr. nezákonný výrub drevín bez povolenia) a prešetruje konania, pri ktorých sa poškodilo životné prostredie (napr. znečistenie vôd). Stáva sa, že inšpekcia neudelí pokutu alebo podľa predkladateľov hromadnej pripomienky neprešetrí udalosť, pri ktorej sa poškodilo životné prostredie. Takéto konanie v súčasnosti verejnosť na súde nemôže napadnúť a neumožňuje to ani nový správny súdny poriadok, dodáva sa v texte k hromadnej pripomienke. 

 

Presné znenie hromadnej pripomienky je zverejnené na stránke www.ekoforum.sk, kde ju možno aj podporiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies