Vetvy al-Káidy vyzývajú militantov v Iraku a Sýrii, aby sa zjednotili proti USA

NETKY.SK • 16 September 2014, 17:42 • 2 min
Vetvy al-Káidy vyzývajú militantov v Iraku a Sýrii, aby sa zjednotili proti USA

DOHA - Dve vetvy teroristickej siete al-Káida vyzvali frakcie militantov, ktoré proti sebe bojujú v Iraku a Sýrii, aby spojili sily a postavili sa na odpor koalícii vedenej Spojenými štátmi.

slovakia

left justify in out

Tá sa pripravuje zaútočiť na ozbrojencov z organizácie Islamský štát (IS).
     

"Prestaňte s vnútornými rozbrojmi a postavte sa v jeden šík proti americkému ťaženiu a jeho satanským spojencom, ktorí len čakajú, aby nás jedného po druhom zlomili ako prúty," citovala agentúra Reuters z neobvyklého spoločného vyhlásenia organizácií Al-Káida na Arabskom polostrove a Al-Káida v islamskom Maghribe.
     

Organizácia Islamský štát, ktorá je odnožou al-Káidy, bojuje v Sýrii s konkurenčnými islamistickými skupinami, ako je Front an-Nusra. Tým sa nepáčia najmä územné zisky, ktoré IS v ostatnom roku zaznamenal.
     

Islamský štát sa po júnovom obsadení severoirackého mesta Mósul rýchlo presunul k hraniciam kurdského autonómneho regiónu. Minulý týždeň pozície militantov bombardovalo americké letectvo.
     

Po tom, čo sa Islamský štát zmocnil značných území v Sýrii, sa al-Káida od neho dištancovala s vyjadrením, že je príliš radikálny. Avšak Al-Káida na Arabskom polostrove ponúkla svojim "bratom" v Iraku rady, ako zvládnuť americké nálety, ktorým sama čelí v Jemene už niekoľko rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies