Vettel tretíkrát za sebou majstrom sveta, VC Brazílie korisťou Buttona

NETKY.SK • 25 November 2012, 19:23 • 2 min
Vettel tretíkrát za sebou majstrom sveta, VC Brazílie korisťou Buttona

Vettel tretíkrát za sebou majstrom sveta, VC Brazílie korisťou Buttona - Formula 1 Nemec Sebastian Vettel sa stal tretíkrát za sebou majstrom sveta Formuly 1 a zároveň najmladším trojnásobným svetovým šampiónom v histórii. Jazdcovi tímu Red Bull Racing st

slovakia

left justify in out

img

Nemec Sebastian Vettel sa stal tretíkrát za sebou majstrom sveta Formuly 1 a zároveň najmladším trojnásobným svetovým šampiónom v histórii. Jazdcovi tímu Red Bull Racing stačilo na zavŕšenie hetriku aj 6. miesto na záverečnej Veľkej cene Brazílie na okruhu Interlagos, jeho rival Španiel Fernando Alonso na Ferrari skončil druhý za Britom Jensonom Buttonom.

V konečnom účtovaní seriálu MS udržal Nemec na Španiela trojbodový odstup. Dvadsaťpäťročný Vettel sa počtom titulov vyrovnal Austrálčanovi Jackovi Brabhamovi, Rakúšanovi Nikimu Laudovi a Brazílčanom Nelsonovi Piquetovi a Ayrtonovi Sennovi, v historickej tabuľke sa delí o štvrtú priečku. Posledné body si v mimoriadne dramatických záverečných pretekoch sezóny pripísal sedemnásobný majster sveta Michael Schumacher, ktorý sa v nedeľu definitívne rozlúčil s „efjednotkou“.

Po veľmi zlom štarte sa Vettel prepadol o niekoľko miest a navyše do neho narazil v zákrute domáci Bruno Senna z Williamsu. Nemec musel do boxov a s poškodeným monopostom pokračoval v naháňačke za titulom na 18. mieste. Druhý adept na vavríny Alonso sa prepracoval až na tretiu priečku, no v 5. kole dostal v mrholení šmyk a posunul sa dozadu. Mokrý povrch znamenal už v úvode Veľkej ceny predčasnú rozlúčku pre Francúza Romaina Grosjeana, ktorý narazil do bariéry. Vettel si tvrdohlavo razil cestu smerom dopredu a v 8. kole mu patrila už siedma pozícia. 

Niektorí jazdci, medzi nimi obaja adepti na titul, prezuli na pneumatiky do dažďa. Do pozície lídra sa prepracoval Nico Hülkenberg z Force India, ktorý predstihol Buttona na McLarene. Dážď však rýchlo ustal a piloti opäť prezuli na hladké pneumatiky. Po sedemnástich kolách jazdil Alonso štvrtý a Vettel piaty. V 23. kole muselo na trať safety car kvôli množstvu úlomkov z predchádzajúcich kolízií. Na ne doplatil Nico Rosberg (Mercedes), ktorý musel do boxov s defektom zadného kolesa. Po reštarte sa opäť rozpršalo. Na druhú priečku sa prebojoval víťaz kvalifikácie Hamilton, pred Alonsa s Vettelom sa pretlačil Japonec Kamui Kobajaši (Sauber). V polovici pretekov predbehol Nemca ešte Felipe Massa (Ferrari), no ten mal vzhľadom na Španielovu pozíciu titul stále istý.

V 47. kole dostal Hülkenberg v zákrute šmyk a prišiel po pozíciu lídra, na ktorej ho vystriedal Hamilton. Prišla však vzájomná kolízia, ktorá pre Brita znamenala v jeho posledných pretekoch vo farbách McLarenu definitívny koniec a pre Nemca rozlúčku so šancami na dobré umiestnenie. Za Buttona a Massu tak poskočil Alonso, jeho nemecký rival jazdil siedmy. Vettel sa v 65. kole posunul po chybe krajana Schumachera na šieste miesto. Alonso predstihol brazílskeho tímového kolegu Massu, ani konečné druhé miesto napokon na titul nestačilo. Tesne pred koncom musel po havárii Paula Di Restu z Force India opäť safety car a poradie sa už nezmenilo.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies