Vettel obhájil titul, VC Japonska vyhral Button

NETKY.SK • 10 Október 2011, 19:47 • 2 min
Vettel obhájil titul, VC Japonska vyhral Button

Vettel obhájil titul, VC Japonska vyhral Button - Formula 1 Sebastian Vettel prišiel na Veľkej cene Japonska do cieľa na 3. mieste, ktoré nemeckému pilotovi stajne Red Bull bez problémov stačilo na opätovný zisk titulu majstra sveta Formuly 1.

slovakia

left justify in out

img

Sebastian Vettel prišiel na Veľkej cene Japonska do cieľa na 3. mieste, ktoré nemeckému pilotovi stajne Red Bull bez problémov stačilo na opätovný zisk titulu majstra sveta Formuly 1.
Suverénneho lídra celkovej klasifikácie nemá šancu žiadny zo súperov bodovo predstihnúť, Vettel tak oslavuje celkový triumf v tohtoročnom seriáli štyri podujatia pred jeho koncom. V 53-kolových pretekoch na okruhu v Suzuke triumfoval Brit Jenson Button (McLaren Mercedes) pred Fernandom Alonsom (Ferrari).
Vo veku 24 rokov sa Vettel postaral o zápis do histórie F1, keď sa stal najmladším dvojnásobným šampiónom. Na najvyššom stupienku stál rodák z Heppenheimu prvýkrát v kariére vlani.
Druhú šancu na zisk titulu Vettel s prehľadom využil. V Suzuke mu hrali do kariet dva varianty - stačilo mu získať jeden bod, teda skončiť do 10. miesta a striekať šampanským mohol aj v prípade, že jeho posledný rival (aj keď skôr teoretický) v boji o celkový primát Button preteky nevyhrá. Suverénny líder sezóny už v sobotňajšej kvalifikácii urobil maximum pre to, aby v predstihu napísal majstrovskú bodku za mimoriadne vydarenou sezónou, keď do hlavných pretekov odštartoval z pole position. Vettel hneď po štarte vytlačil Buttona z trate a ten sa prepadol za Hamiltona na tretiu priečku. Brit sa cez vysielačku hneval a žiadal pre Vettela trest, ale stewardi incident neposúdili ako nedovolený.
V 8. kole sa Button nalepil na Hamiltona a v zákrute Spoon mu vrátil predbehnutie z prvého kola. Ukázalo sa, že príčinou spomalenia Hamiltona boli problémy s pneumatikami, preto okamžite prišlo k ich výmene. K prvej zastávke v boxoch sa onedlho odobralo celé štartové pole, poradie po ustálení vyzeralo nasledovne: Vettel, Button, Alonso, Hamilton, Massa. V 21. kole vyšiel McLarenu taktický úmysel, keď sa po druhom pitstope dostal Button pred Vettela. Nemec nebol z predošlého priebehu sezóny zvyknutý pozerať sa niekomu na chrbát a urýchlene sa snažil vziať si späť stratenú pozíciu. Medzitým zaujala kolízia Massu s Hamiltonom, po ktorej zostala znečistená trať a objavila sa na nej safety car. V 37. kole Button zvládol aj poslednú tretiu výmenu pneumatík a nepustil pred seba Vettela, ktorý absolvoval preteky na dve zastávky. V závere Nemec viditeľne ubral z plynu, vsadil na opatrnú jazdu a ešte ho predbehol Alonso, čo však staronovému šampiónovi vôbec neprekážalo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona