Vetrák sa chce pre parkovanie v Bratislave obrátiť na prokuratúru, nepozdáva sa mu nediskriminácia

NETKY.SK • 13 December 2016, 14:12 • 2 min
Vetrák sa chce pre parkovanie v Bratislave obrátiť na prokuratúru, nepozdáva sa mu nediskriminácia

BRATISLAVA - Bratislavský mestský poslanec Milan Vetrák sa chce pre jednotnú parkovaciu politiku v hlavnom meste obrátiť začiatkom budúceho roka na prokuratúru. Hoci takúto reguláciu parkovania na mestskom zastupiteľstve vo štvrtok (8. 12.) podporil, dve otázky v schválenom nariadení sú podľa neho v rozpore so zákonom, a to s princípom nediskriminácie.

slovakia

left justify in out

"Plánujem sa obrátiť na prokuratúru, aby to preverila, či je môj názor správny," uviedol pre TASR Vetrák. Poslanci, ktorí všeobecne záväzné nariadenie (VZN) k parkovaniu schválili, sa podľa jeho slov dohodli, že do konca júna sa predloží revízia schváleného nariadenia podľa toho, aké štatistické údaje dovtedy budú k dispozícii, aké posúdenie príde z prokuratúry a aké budú poznatky z uplatňovania nových pravidiel parkovania v Bratislave za prvých šesť mesiacov.

 

V prípade princípu nediskriminácie a súladu s antidiskriminačným zákonom sa poslanec nazdáva, že nie je možné zaviesť úhradu rozdielnych súm za vydanie parkovacích kariet na jeden byt, ak v ňom žije viac plnoletých a právne spôsobilých osôb. "Treba dať všetkým takýmto osobám rovnakú sadzbu alebo umožniť, aby sa dohodli, kto z nich bude mať prvú, druhú, tretiu a ďalšie karty. Ak sa nedohodnú, upraviť vo VZN režim, ako to bude fungovať," vysvetlil Vetrák. Ako tvrdí, túto otázku už košická prokuratúra vyhodnotila ako protizákonnú a bratislavské VZN to má upravené rovnako.

 

Vetrák taktiež upozorňuje, že nie je možné z režimu takzvanej "bratislavskej karty" vylúčiť mestskú časť Staré Mesto. "Pretože jeho obyvatelia budú mať oproti ostatným neoprávnenú výhodu spočívajúcu v tom, že v inej mestskej časti Bratislavy nebudú musieť platiť za parkovanie nič na rozdiel od všetkých ostatných Bratislavčanov, ktorí budú musieť v Starom Meste platiť za parkovanie príslušnú sumu podľa VZN odvíjajúcu sa od sadzieb parkovania stanovených Starým Mestom," uviedol poslanec.

 

Novú celomestskú parkovaciu politiku Vetrák podporil, pretože spĺňa na 80 percent jeho predstavy o rámcovej politike a mestský materiál bol poslaneckými pozmeňujúcimi návrhmi zásadne zmenený tak, že sa zaviedla "bratislavská karta" a umožnilo sa mestským častiam dva roky prevádzkovať parkovaciu politiku v testovacej prevádzke.

 

Bratislavský magistrát nerozumie výhradám Vetráka, keďže za takéto znenie VZN hlasoval. "Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal priamo pri schvaľovaní materiálu avizoval, že je pripravený v prípade akýchkoľvek nejasností či nejednoznačných interpretácií nariadenie upraviť a systém vylepšovať," uviedla pre TASR hovorkyňa hlavného mesta Ivana Skokanová.

 

Mestskí poslanci vo štvrtok (8. 12.) schválili zavedenie jednotnej parkovacej politiky v Bratislave od marca budúceho roka. Táto regulácia parkovania má v meste nastaviť jasné pravidlá, zvýhodniť Bratislavčanov a spraviť poriadok vo verejných priestranstvách. Bratislavské mestské časti sa budú môcť slobodne rozhodnúť, či do tejto parkovacej politiky vstúpia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies