Veterné parky dosiali v Nemecku rekord vo výrobe elektriny

NETKY.SK • 4 December 2015, 15:40 • 2 min
Veterné parky dosiali v Nemecku rekord vo výrobe elektriny

HAMBURG - Búrlivý november vytvoril v Nemecku rekord vo výrobe elektrickej energie veterných zariadení. Informuje o tom portál manager magazin online.

slovakia

left justify in out

Veterné rotory vyprodukovali 11,42 terawatthodín (Twh) elektrickej energie. Uviedol to Fraunhofer-Institut Solare Energiesysteme (ISE) po predbežnej analýze lipskej energetickej burzy EEX. Veterné rotory po prvýkrát v histórii vyrobili za mesiac takmer toľko energie ako hnedouhoľné elektrárne, ktorých výkon dosiahol 11,46 TWh. Ich pozícia ako hlavného zdroja energie v krajine je vážne ohrozená.

 

Výkon rotorov dokumentuje, akým rýchlym tempom sa veterné energetické zariadenia v Nemecku budujú. Spolkový zväz veternej energie (BWE) predpokladá, že inštalovaný výkon veterných zariadení dosiahne v tomto roku prírastok 4250 megawatt (MW). Vlani bol ich prírastok takmer 5000 MW. Pri dostatočne silnom vetre by sa mala ich produkcia energie takmer vyrovnať jadrovým blokom.

 

Spolková vláda ráta s tým, že kapacita veterných parkov v krajine by sa mala medziročne zvyšovať o 2400 až 2600 MW. Všetky ekologické zdroje elektrickej energie tento rok zrejme dosiahnu už 33 % spotreby elektriny v krajine. Vlani bol ich podiel 27-%. Počas novembrových dní so silným vetrom sa znižoval výkon tepelných elektrární až na 50 %. Vysoký výkon veterných rotorov spôsobuje problémy prevádzkovateľom rozvodných sietí. "Situácia sietí vysokého napätia zostáva zložitá," uviedol Urban Keussen, šéf siete Tannet.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona