Veterná búrka Eugen zasiahla Európu. Dorazí aj na Slovensko?

NETKY.SK • 5 Máj 2021, 10:05 • 2 min
Veterná búrka Eugen zasiahla Európu. Dorazí aj na Slovensko?

Vďaka hlbokej tlakovej níži, nazvanej Eugen, Európu zasiahol silný vietor. Eugen priniesol do severozápadnej Európy silný nárazový vietor.

slovakia

left justify in out

Počasie v Európe v najbližších hodinách výrazne ovplyvní hlboká tlaková níž, ktorá sa včera ocitla nad Walesom, a postupuje cez Severné more a Dánsko smerom nad Pobaltie. Táto tlaková níž prinesie veľmi veterné počasie a aj búrky. Vietor možno začne byť nebezpečnejší, a na našom území by mohol napáchať škody. Spôsobí silný tlakový gradient, a v dôsledku toho zosilnie aj v našej oblasti. Vietor už je dosť aktívny, napríklad na pobreží Európy. Nárazy vetra dosiahli rýchlosť vyše 120 kilometrov za hodinu.

 

img

 

Veterná búrka Eugen v plnej kráse zasiahla i Nemecko. Nárazy vetra dosahovali rýchlosť 70 až 85 km/h. Najsilnejšie vyčíňanie vetra bolo včera zaznamenané v oblasti Brockenu, kde  dosiahol rýchlosť až 130 km/h. Najveternejšie je na horách. Vo Wasserkuppe dosiahol náraz vetra rýchlosť 112 km/h a v oblasti Fichtelberg až 94 km/h.

 

Mohlo by vás zaujímať: Silná víchrica dnes ráno zasiahla Viedeň

 

Nemeckí meteorológovia už vydali výstrahy pred silným vetrom, ktorý bude postupne silnieť. Mieri aj do ďalších oblastí Európy. V Belgicku a v Holandsku nárazy vetra dosiahli rýchlosť 75 až 90 km/h a prejavovať sa začal aj vo Francúzsku. V oblasti mesta Boulogne na pobreží namerali silu vetra 133 km/h. Pred Eugenom vydali výstrahy aj českí meteorológovia, ktorí pre západnú časť krajiny a severné regióny vydali výstrahu 1. stupňa.

 

img

 

Zasiahne i Slovensko?

Vietor včera zosilnel už aj v oblasti Slovenska. Južný vietor dosahoval nárazy okolo 60 km/h. Silnejší a nebezpečnejší vietor k nám má doraziť dnes. Popoludní bude cez naše územie postupovať studený front, na čele ktorého sa bude vyskytovať silný, severozápadný vietor, ktorý môže v nárazoch dosahovať rýchlosť až do 90 km/h. Zatiaľ je to predbežná predpoveď. "Numerické modely počítajú s tým, že streda bude ešte veľmi teplá, no v druhej polovici popoludnia začne od západu postupovať nad naše územie studený front s dažďom a s búrkami. Tie by mali byť sprevádzané silným nárazovým vetrom. Numerické modely aktuálne počítajú, že krátkodobo môžu poryvy vetra na čele studeného frontu dosahovať nárazy až okolo 30 m/s (120 km/h). Takéto poryvy vetra by mohli vyvracať stromy a strhávať strechy," vysvetľuje web imeteo.sk. Vietor by mal na Slovensko udrieť v stredu po 16:00, a presúvať by sa mal od západu smerom k východu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies