Veterinárna a potravinová správa v Bratislave nariadila vykonať opatrenia v súvislosti s výskytom vtáčej chrípky

NETKY.SK • 30 December 2016, 11:52 • 2 min
Veterinárna a potravinová správa v Bratislave nariadila vykonať opatrenia v súvislosti s výskytom vtáčej chrípky

BRATISLAVA – V súvislosti s potvrdeným výskytom vtáčej chrípky v bratislavskej Dúbravke nariadila Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) v Bratislave samosprávam v štvrtom bratislavskom okrese vykonať sériu bezpečnostných a preventívnych opatrení. Samosprávy o nich písomne informoval riaditeľ RVPS Bratislava-mesto Miloš Mašlej.

slovakia

left justify in out

V ochrannom pásme troch kilometrov od ohniska nákazy, na celom katastrálnom území Dúbravky, Lamača a Devína a častiach katastrálneho územia Devínskej Novej Vsi a Záhorskej Bystrice, nariadila RVPS vykonať do 3. januára súpis hydiny, holubov a vtákov chovaných v zajatí. Nariadila tiež vykonať preventívne opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti takýchto chovov. Patrí k nim zamedzenie kontaktu v zajatí chovaných zvierat s voľne žijúcim vtáctvom, ale aj zákaz napájať zvieratá zo zásobníkov povrchových vôd, ktoré mohli kontaminovať voľne žijúce nakazené vtáky. Nariaďuje sa tiež používanie osobných ochranných pomôcok pri manipulácii s vtáctvom a nahlásiť akékoľvek podozrenie na chorobu. Až do odvolania zakázala RVPS presun hydiny a iného vtáctva z chovov, manipulácie s podstielkou a hnojom bez povolenia, zakázané je tiež zhromažďovať hydinu alebo iných vtákov.

 

Opatrenia sa chystá vykonať aj mestská časť Bratislava-Petržalka, ktorá spadá do pásma dohľadu, čo je vzdialenosť do 10 km od ohniska nákazy. Samospráva vyzvala chovateľov vtáctva, aby kontaktovali miestny úrad.

 

V utorok (27.12.) v dopoludňajších hodinách bol na RVPS Bratislava-mesto nahlásený hromadný úhyn nosníc v domácom drobnochove, určených pre vlastnú spotrebu, v rodinnom dome v mestskej časti Bratislava-Dúbravka. Inšpektor vykonal obhliadku chovu, pri ktorej bolo zistené, že v priebehu troch dní počas vianočných sviatkov došlo k úhynu celého chovaného kŕdľa. Celkovo išlo o 65 kusov kury domácej vo veku od mládok po štvorročné nosnice.

 

Vajcia a mäso z tohto chovu boli podľa informácií chovateľa určené len pre vlastnú potrebu a nie sú v obchodnej sieti.

Laboratórne vyšetrenia vo štvrtok (29.12.) definitívne preukázali, že v prípade nákazy ide o vtáčiu chrípku, vysokopatogénnu aviárnu influenzu (HPAI) subtypu H5. Zástupcovia veterinárnej a potravinovej správy prijali okamžite opatrenia pri zdolávaní nákazy a udalosť nahlásili do Systému pre hlásenie chorôb zvierat EÚ (ADNS).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies