Veteráni z Malvín: Thatcherová zomrela nepotrestaná

NETKY.SK • 9 Apríl 2013, 10:27 • 2 min
Veteráni z Malvín: Thatcherová zomrela nepotrestaná

BUENOS AIRES - Argentínska Národná komisia veteránov z Malvínskych ostrovov (CECIM) dnes vo svojom vyhlásení uviedla, že zosnulá britská premiérka Margaret Thatcherová počas života nebola podľa zásluh potrestaná za rozhodnutia, ktoré urobila v roku 1982 počas vojny o Falklandské ostrovy.

slovakia

left justify in out

V pamäti argentínskych veteránov Thatcherová zostane ako politička, ktorá nepodnikla žiadne kroky v záujme zachovania mieru, uvádza sa vo vyhlásení CECIM, ktoré v noci nadnes v Buenos Aires zverejnil jej predseda Ernesto Alonso.
      

"Margareth Thatcherová zomrela nepotrestaná. Prijatím politického rozhodnutia o potopení (argentínskeho) krížnika General Belgrano zničila všetky mosty vedúce k hľadaniu mierového východiska. Pre nás Thatcherová odchádza do histórie ako politický líder, ktorý sa ani v najmenšom neusiloval o zachovanie mieru a o zblíženie národov," píše sa vo vyhlásení.
      

Argentínsky krížnik General Belgrano potopila v máji 1982 britská jadrová ponorka mimo 200 míľ širokej zakázanej zóny, ktorú Británia vyhlásila okolo Falklandských (Malvínskych) ostrovov. Zahynulo pri tom 323 Argentínčanov. Ide o najkrvavejší incident počas vojny v južnom Atlantiku. Denník Los Angeles Times dnes napísal, že toto rozhodnutie ako sporné vníma nielen Argentína, ale aj časť britských odborníkov a historikov. 
      

Alonso v noci nadnes uviedol, že vyšetrovanie okolností konfliktu britskými odborníkmi, ktoré sa uskutočnilo začiatkom 90. rokov, "bolo čisto byrokratickou záležitosťou". Pripomenul, že CECIM pred dvoma týždňami vyzvala znovu prešetriť podozrenia zo spáchania vojnových zločinov, ktorých sa počas vojny dopustila britská strana. Dôkazy o nich, ako uviedol Alonso, sú aj v knihách pamätí napísaných britskými vojnovými veteránmi.
     

 Hold Thatcherovej po oznámení jej smrti vzdal prakticky celý svet, výnimkou bola argentínska prezidentka Cristina Fernándezová de Kirchner, ktorá nevydala nijaké vyhlásenie. Správa o Thatcherovej smrti však bola v internetových vydaniach miestnych deníkov najviac komentovaná. 
     

 "Dúfam, že Boh jej odpustí, lebo ja to nedokážem," uviedol pre agentúru Reuters 48-ročný José Raschella. "Rany, ktoré spôsobila našej krajine, sa nezahoja. Nikdy nezabudneme na túto bolesť," dodal.
      

Niektorí diskutéri však na Thatcherovej našli pozitíva hodné obdivu. "Dúfam, že aj Argentína raz bude mať štátnika s vlastenectvom, aké mala táto stará dáma, namiesto zlodejov, ktorých si vždy zvolíme," napísal v diskusii čitateľ internetového vydania denníka Clarín. 
     

 Mike Summers v mene zastupiteľstva Falklanských ostrovov napísal, že ostrovanom bude chýbať Thatcherovej "priateľstvo a podpora". "Navždy jej budeme vďační za všetko, čo pre nás urobila," dodal. 
    

Vojna o Falklandské ostrovy medzi Argentínou a Britániou sa začala 2. apríla 1982 a po 74 dňoch sa skončila víťazstvom Británie. Napäté vzťahy medzi oboma krajinami sa vyostrili vlani, krátko pred 30. výročím vypuknutia konfliktu. 
     

 Súostrovie pozostávajúce z dvoch veľkých ostrovov a vyše 200 malých ostrovčekov sa považuje za vstupnú bránu do Antarktídy, bohatej na prírodné zdroje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona