Veteráni si pripomenuli 74. výročie japonského útoku na Pearl Harbor

NETKY.SK • 8 December 2015, 09:57 • 2 min
Veteráni si pripomenuli 74. výročie japonského útoku na Pearl Harbor

HONOLULU - Hŕstka starnúcich amerických vojenských veteránov, ktorí prežili prekvapujúci japonský útok na americkú základňu Pearl Harbor na havajskom ostrove Oahu, si v pondelok na slávnostnom kladení vencov pripomenuli 74. výročie tejto udalosti, ktorá vtiahla Spojené štáty do druhej svetovej vojny. Píše o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Veteránov, ktorí japonský úder prežili, zdobili okolo krku typické havajské vence. Sledovali a počúvali trubača, ostatní diváci si držali ruku na srdci.

 

Japonský vzdušný a námorný útok zo 7. decembra 1941 si vyžiadal 2390 amerických životov. USA vyhlásili nasledujúci deň Japonsku vojnu.

 

Takmer polovica tých, ktorí na americkej základni v Pearl Harbor zahynuli, boli námorníci na palube bojovej lode Arizona, ktorú japonské torpédoborce potopili už na začiatku útoku. Na smrť tak poslali 1177 z 1400 členov posádky.

Predstavitelia amerických námorných síl dnes uviedli, že približne dve desiatky veteránov, ktorí boli ráno v deň útoku na havajskom ostrove Oahu, sú v dobrom zdravotnom stave a mohli sa tak zúčastniť vážneho pondelkového obradu. Počet starnúcich ľudí, ktorí útok na Pearl Harbor prežili, sa rokmi zmenšuje.

 

Účastníci obradu sa zhromaždili na móle, odkiaľ je výhľad na Pamätník bojovej lode Arizona (USS Arizona Memorial), postavený na vraku tohto amerického plavidla.

 

Traja zo žijúcich veteránov nastúpili z móla na malý čln, ktorý ich odviezol k pamätníku, kde sa zúčastnili na slávnostnom kladení vencov. Na drevených stojanoch boli položené vence od všetkých zložiek americkej armády, ako aj od štátov Havaj a Arizona.

 

Z bojovej lode Preble - vo vodách za pamätníkom - sa počas obradu ozvalo pískanie, ktoré ohlásilo začiatok minúty ticha. Narušil ho až prelet stíhačiek F-22.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies