Veteráni: Počas existencie Ozbrojených síl SR zahynulo 56 vojakov

NETKY.SK • 10 November 2014, 13:30 • 2 min
Veteráni: Počas existencie Ozbrojených síl SR zahynulo 56 vojakov

BRATISLAVA - Ozbrojené sily Slovenskej republiky počas 20 rokov svojej existencie už stratili 56 vojakov, ktorí prišli o život pri rôznych vojenských konfliktoch.

slovakia

left justify in out

"Bezpečnostná kríza, ktorú v súčasnosti prežívame, prináša nové obete z radov vojakov, nové hroby, nech sú už dôvody k vyvolaniu vojenského konfliktu akékoľvek, prvý, kto sa stane jeho obeťou, je vojak," uvádza sa vo Vyhlásení Zväzu vojakov SR ku Dňu červených makov, o ktorom agentúru SITA informoval prezident Zväzu vojakov SR Tomáš Švec. Zväz vojakov SR v súvislosti s medzinárodným dňom vojnových veteránov - Dňom červených makov, ktorý si pripomenieme v utorok 11. novembra vzdáva česť pamiatke všetkých padlých vojakov.

 

Zväz vojakov SR sa zároveň obracia na všetkých starostov a primátorov miest a obcí, ktorí majú vo svojom katastri hroby vojakov, aby si 11. novembra o 11. hodine a 11. minúte našli cestu k týmto hrobom a pripomenuli si hrôzy a útrapy, ktoré prinášajú vojny vojakom, ale aj ostatným občanom. Veteráni zdôrazňujú, že teraz je čas, keď treba hovoriť o tom, akú hodnotu má sloboda a mier. "Pripomeňme si i na Slovensku tento deň, položme kvetiny na hroby vojakov, zapáľme sviečky, zamyslime sa nad príčinami, ale aj podstatou vojen, a obeťou najvyššou, ktorú priniesli vojaci padlí na bojiskách," píše sa ďalej vo vyhlásení. 

 

Veteráni pripomínajú, že prvá svetová vojna priniesla smrť osem miliónom vojakov a druhá svetová vojna asi 24 miliónom vojakov, ktorí sú pochovaní na vojenských cintorínoch po celom svete. "Na Slovensku je evidovaných 32 495 vojnových hrobov z I. a II. svetovej vojny, v ktorých je pochovaných asi 160 tisíc vojakov. Každý vojenský cintorín je pietnym miestom, kde sú uložené ostatky vojakov, ktorí zomreli pri plnení vojenských povinnosti v boji alebo skonali na následky zranení utŕžených v bojoch, prípadne chorôb, ktoré vojenský konflikt priniesol," upozorňuje Zväz vojakov SR. 

 

Červené vlčie maky sú jedným zo symbolov vojnových veteránov 1. svetovej vojny. Symbol vznikol podľa básne kanadského chirurga Johna McCraea In Flanders fields (V poliach Flámska). "Na poliach Flámska vlčie maky rastú, tam medzi krížmi, rad za radom. Značia miesta, kde ležíme. Tam hore počuť udatný spev škovránka, uprostred revu kanónov tu dolu," znie časť básne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies