Veterán Horner odolal Nibalimu na Angliru

NETKY.SK • 14 September 2013, 18:45 • 2 min
Veterán Horner odolal Nibalimu na Angliru

ALTO DE L´ANGLIRU - Americký cyklista Christopher Horner z tímu RadioShack Leopard má už veľmi blízko k víťazstvu na Vuelte.

slovakia

left justify in out

Americký cyklista Christopher Horner z tímu RadioShack Leopard má už veľmi blízko k víťazstvu na Vuelte. Štyridsaťjedenročný veterán obhájil červený dres lídra pretekov aj v sobotňajšej supernáročnej 20. etape z Aviles na vrchol Alto de l´Angliru (142,2 km) a pred nedeľňajšou dojazdovou etapou do Madridu má na čele náskok 37 sekúnd pred Talianom Vincenzom Nibalim. Očakávalo sa, že práve víťaz tohtoročného Giro d´Italia Nibali bude triumfovať aj na Vuelte, ale skúsený Horner odolal v záverečnom drastickom stúpaní s pasážami s vyše 20-percentným sklonom terénu všetkým útokom o 13 rokov mladšieho Taliana. V záverečných dvoch kilometroch mu dokonca ukázal chrbát a stratil sa mu v hmle. Ak Horner svoj červený dres obháji až do madridského cieľa, bude to jeho prvé víťazstvo na pretekoch elitnej kategórie Grand Tour v kariére.

Víťazom 20. etapy sa stal prekvapujúco Francúz Kenny Elissonde z tímu FDJ, pre ktorého to je najväčší úspech kariéry. Horner prišiel do cieľa vo výške 1557 m s odstupom 26 sekúnd za Elissondem. Tretí skončil Španiel Alejandro Valverde (+54 s) z tímu Movistar, ktorému patrí tretia priečka aj celkovo. Až štvrtý bol Nibali v rovnakom čase ako Valverde.

"Toto víťazstvo na mýtickom Angliru je niečo neuveriteľné. Nemal som až také ľahké nohy, keď som šiel do úniku, preto to bolo veľmi náročné. Na Vuelte som mal odvádzať prácu pre Thibauta Pinota. Máme mladý tím a toto víťazstvo je pre nás ako splnený sen," cituje 22-ročného Elissonda server cyclingnews.com.

Stúpanie na Angliru s dĺžkou 12,2 km a priemerným prevýšením 10% podľa všetkého rozhodlo o celkovom víťazovi 68. ročníka prestížnych pretekov. Cyklisti sa počas neho dostali z výšky 320 m do 1557 m. Šiesty raz v histórii niektorá z etáp Vuelty vrcholila na Angliru. Podľa viacerých odborníkov je práve toto stúpanie najnáročnejším v cyklistickom cestnom kalendári.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies