Všetci štyria kandidáti na primátora chcú opraviť pešiu zónu

NETKY.SK • 8 November 2010, 13:13 • 2 min
Všetci štyria kandidáti na primátora chcú opraviť pešiu zónu

Všetci štyria kandidáti na primátora chcú opraviť pešiu zónu

slovakia

left justify in out

Pešia zóna v Trnave je jednou z tém, ktoré zaujímajú obyvateľov mesta bez rozdielu veku. Bola úplne prvou lastovičkou na Slovensku, keď pred viac ako dvadsiatimi rokmi rozhodla vtedajšia, ešte socialistická samospráva o prebudovaní hlavnej ulice na zónu bez dopravy. Do Trnavy sa chodili inšpirovať architekti z iných miest a samotní Trnavčania sa ňou hrdili pred návštevami. V súčasnosti to už ale nerobia.
      Jej mobiliár je morálne i materiálne zastaraný, povrch je naďalej asfaltový a nekvalitný. Zóna už neodráža potreby doby a nedrží s ňou krok.
      Končiace vedenie mesta si dalo jej obnovu do volebného programu pred štyrmi rokmi, avšak zostalo iba pri dosť spornom návrhu na jej budúcu podobu. TASR položila otázku štyrom kandidátom na primátora Trnavy ako vnímajú, že sa zóna zatiaľ neobnovila.      
      Marián Barcaj (koalícia SDĽ, Strana zelených) uviedol, že je jednou z priorít jeho volebného programu. Rekonštrukciu vníma ako nevyhnutnú, čo poukazuje podľa neho na bezradnosť doterajšieho vedenia mesta v tejto otázke. "Trnava je mestom európskeho formátu, zaslúži si famóznu pešiu zónu s množstvom zelene a oddychových miest," uviedol pre TASR. Pri vypísaní novej súťaže o podobu zóny by "sa nebál ani otvorenejšej súťaže v medzinárodnom meradle". 
      Súčasný viceprimátor Vladimír Butko (KDH) informoval, že v jeho volebnom programe je napísané, že o štyri roky bude v Trnave samozrejmosťou obnovený povrch a mobiliár Hlavnej, Štefánikovej, Hviezdoslavovej a Halenárskej ulice. Riešenie pešej zóny má podľa neho vychádzať z už jestvujúcich architektonických projektov a technického stavu ulíc. "Potrebné riešenia budú doprojektované cez verejné obstarávanie. Riešenia sa budú vyznačovať kvalitou za rozumnú cenu," uviedol Butko.
      Pešiu zónu ako nanajvýš citlivú tému pre obyvateľov vníma viceprimátor Jozef Pobiecký (koalícia SDKÚ-DS, SaS). "Som si vedomý, že k jej komplexnej rekonštrukcii musí prísť čo najskôr," povedal pre TASR. Dodal, že nie je za zmenu projektu, lebo návrh, za ktorý radnica zaplatila, už bol verejne prerokovaný, čo je podmienkou získania grantov z EÚ. "No som zástanca, aby budúci vizuál zóny ešte prešiel ďalšou verejnou rozpravou s občanmi či pamiatkarmi a hovorilo sa o použitých materiáloch, zeleni a ďalších nápadoch, cez ktoré by sme dosiahli stav, z ktorého sa budú tešiť nielen úradníci, odborníci, ale aj obyvatelia a návštevníci mesta," uviedol pre TASR. Rekonštrukcia by sa podľa Pobieckého mala robiť v jednej, maximálne dvoch na seba nadväzujúcich etapách.
      Pešia zóna je prioritou aj nezávislého kandidáta Bystríka Stanka. Podľa jeho predstáv by mala byť rekonštrukcia realizovaná v dvoch alebo troch etapách, pričom cíti potrebu vypísania novej súťaže v medzinárodnom meradle. "Aby bolo z čoho vyberať," povedal. Projekty by podľa neho mali podliehať verejnej diskusii. "Nová pešia zóna by mala byť harmóniou krásy a účelnosti, so zachovaním historického  rázu centra s prvkami zelene pri použití kvalitných materiálov. Je potrebné vrátiť život do centra," dodal Stanko. Konštatoval, že súčasné vedenie mesta sľubuje rekonštrukciu pešej zóny už minimálne osem rokov a je nepochopiteľné, že doteraz rekonštrukciu nerealizovalo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies