Vesmírny odpad začne zrejme postupne ubúdať: Postará sa o to harpúna

NETKY.SK • 19 Marec 2018, 10:56 • 2 min
Vesmírny odpad začne zrejme postupne ubúdať: Postará sa o to harpúna

Letecká spoločnosť Airbus sa rozhodla riešiť problém s odpadom na obežnej dráhe a zdá sa, že ich projekt bude úspešný.

slovakia

left justify in out

Problematika vesmírneho odpadu je každým rokom akútnejšia. Na zemskej obežnej dráhe sa momentálne nachádzajú tisícky ton odpadu. Ide najmä a rôzne úlomky, vyhorené stupne nosných rakiet, ale aj satelity, ktoré prestali fungovať. Tieto objekty predstavujú veľké riziko nielen pre funkčne satelity snímajúce Zem, ale aj pre vesmírne lode smerujúce do kozmu.

 

Letecká spoločnosť Airbus sa preto už niekoľko rokov usiluje tento problém efektívne riešiť. Momentálne pracuje na projekte, ktorý, ako sa zdá, by mohol byť úspešným riešením „upratovania“ na orbite. Malo by ísť o akúsi harpúnu, ktorá sa vystrelí k želanému objektu, zachytí ho a vtiahne do zemskej atmosféry, kde zhorí.

 

Harpúnu sa snažia zostaviť takým spôsobom, aby bola schopná odstrániť jeden z najväčších a najproblematickejších nefunkčných satelitov Envisat, ktorý prestal fungovať v roku 2012. Inžinieri sa spoliehajú na to, že pokiaľ sa im podarí tento počin, nebudú mať problém z obežnej dráhy odstrániť žiadnu inú prekážku.

 

Nový mechanizmus sa momentálne testuje na Zemi. Zdá sa, že všetko funguje výborne a projekt by tak mohol naplniť očakávania vedcov. Budúci mesiac by sa preto malo realizovať prvé testovanie v reálnych podmienkach, teda vo vesmíre. Harpúna však ešte nebude finálnej veľkosti, pôjde o jej zmenšeninu. Pokiaľ by sa osvedčila, môže sa začať zber kozmického odpadu aj pomocou jej plnej verzie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies