Vesmírny odpad je problém, staré satelity a iný šrot má svoj „cintorín“ v Tichom oceáne

NETKY.SK • 24 Október 2017, 14:26 • 2 min
Vesmírny odpad je problém, staré satelity a iný šrot má svoj „cintorín“ v Tichom oceáne

Vo vesmíre okolo Zeme obieha viac ako 4000 satelitov. Rakety, družice a iné zariadenia na prieskum vesmíru sa však časom kazia ako všetko iné a tak sa z nich stáva odpad. Ten je nebezpečný pretože môže spôsobiť kolíziu s iným vesmírnym telesom a spustiť tak domino efekt, preto sa z obežnej dráhy sťahujú.

slovakia

left justify in out

Niektoré satelity zhoria pri prelete atmosférou, iné to vydržia a vrátia sa na Zem.

 

NASA a Space X to zatiaľ vyriešia tak, že všetky vraky z vesmíru smerujú na jedno miesto, prezývané ako „bod Nemo“ alebo „cintorín vesmírnej techniky.“ Nachádza sa medzi Čilé a Novým Zélandom, na mieste s rozlohou 17 km štvorcových, ktoré je najďalej od akejkoľvek civilizácie, kdesi v Tichom oceáne. Hovorí sa o ňom aj ako o oceánskom póle nedostupnosti. Štyri kilometre pod hladinou sú popadané stovky satelitov aj stanica Mir.

 

img

Foto: Mayak

 

Letecký inžinier a špecialista na opätovný-vstup do atmosféry, Bill Ailor upozorňuje, že s týmto odpadom by sa malo čo najskôr niečo vymyslieť. Navrhuje zriadiť stanice, kde by sa stará vesmírna technika rozoberala. To však nebude také ľahké, pretože jednotlivé štáty si nemôžu siahať na cudzie satelity. Takýto kontakt môže byť dokonca považovaný za vojenský akt. 

 

img

Foto: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona