Vesmírne observatórium Gaia odštartovalo svoju misiu

NETKY.SK • 19 December 2013, 15:06 • 2 min
Vesmírne observatórium Gaia odštartovalo svoju misiu

FR. GUYANA - Jeho úlohou je vytvoriť trojrozmernú mapu najbližšieho okolia Zeme v galaxii Mliečna dráha.

slovakia

left justify in out

Z Guyanského kozmického centra neďaleko mesta Kourou vo Francúzskej Guyane dnes o 6:12 miestneho času (10:12 SEČ) vyštartovala raketa Sojuz ST-B, ktorá do vesmíru vyniesla vesmírne observatórium Gaia v hodnote 740 miliónov eur. To sa od rakety úspešne odpojilo niekoľko minút po štarte a momentálne letí do vzdialenosti približne 1,5 milióna kilometrov od Zeme, odkiaľ bude vykonávať svoju misiu. Let by mal trvať zhruba mesiac.

Úlohou observatória, ktoré prevádzkuje Európska vesmírna agentúra (ESA), je vytvoriť trojrozmernú mapu najbližšieho okolia Zeme v galaxii Mliečna dráha. Mala by tak spresniť polohu približne miliardy hviezd, čo predstavuje asi jedno percento všetkých hviezd v Mliečnej dráhe. Pri 150 miliónoch najžiarivejších hviezd taktiež vypočíta ich radiálnu rýchlosť. Gaia by vďaka svojim citlivým prístrojom taktiež mala objaviť aj množstvo doteraz neznámych menších vesmírnych objektov. 

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies