Vesmírna stanica ISS hrozila zrážka s kusom vesmírneho odpadu

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 09:36 • 2 min
Vesmírna stanica ISS hrozila zrážka s kusom vesmírneho odpadu

HOUSTON - Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) hrozila vo štvrtok kolízia s kusom vesmírneho odpadu, pre ktorú sa musela trojčlenná posádka presunúť do lode Sojuz pre prípad, že by došlo k evakuácii. Kus vyradenej ruskej meteorologickej družice s neznámou veľkosťou však nakoniec preletel okolo ISS v bezpečnej vzdialenosti približne tri kilometre.

slovakia

left justify in out

Išlo len o štvrtý prípad v 16-ročnej histórii ISS, keď sa posádka pre hroziacu zrážku s vesmírnym odpadom musela presunúť do Sojuzu. Naposledy sa tak stalo v roku 2012. Američan Scott Kelly a Rusi Michail Kornijenko a Gennadij Padalka dostali vo štvrtok varovanie od amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) iba 1,5 hodiny vopred, a preto nemali čas presunúť stanicu tak, aby sa prípadnej kolízii vyhla. Astronauti strávili po vyhlásení poplachu v Sojuze 1,5 hodiny a následne im trvalo viac ako hodinu, kým stanicu znova uviedli do normálneho chodu. Výskumné úlohy, ktoré mali naplánované na štvrtok, presunú na iný termín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies