Vesmírna sonda Voyager 1 ako prvá v histórii opustila slnečnú sústavu

NETKY.SK • 13 September 2013, 08:28 • 2 min
Vesmírna sonda Voyager 1 ako prvá v histórii opustila slnečnú sústavu

WASHINGTON - Americká vesmírna sonda Voyager 1 sa stala prvým umelým objektom pochádzajúcim zo Zeme, ktorý prekročil hranice slnečnej sústavy. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na americký Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku (NASA).

slovakia

left justify in out

Podľa vedcov sonda vstúpila do medzihviezdneho priestoru vlani 25. augusta. Dospeli k tomu po dôkladnej analýze údajov zaslaných na Zem, ktoré boli následne uverejnené v žurnále Science. "Je to historický krok pre ľudstvo," povedal Ed Stone z Kalifornskej technickej univerzity, ktorý sa podieľal na príprave projektu.

Vedci dlhé roky čakali na signál potvrdzujúci, že zariadenie opustilo slnečnú sústavu po tom, ako preskúmalo hraničnú oblasť známu ako heliosféra. Niekoľkokrát predpokladali, že sonda dosiahla okraj sústavy, avšak odborníci z NASA museli presnú polohu sondy potvrdiť na základe najnovších dát.

Voyager 1, ktorý vypustili do kozmu 5. septembra 1977, je momentálne od Zeme najvzdialenejším objektom, aký kedy človek zostrojil. Počas svojej výskumnej misie v roku 1979 navštívil planétu Jupiter a o rok neskôr aj Saturn, pričom poslal na Zem prvé detailné fotografie ich pridružených mesiacov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona