Vesmírna sonda Cassini sa dostala do ultratesnej blízkosti planéty Saturn

NETKY.SK • 14 August 2017, 11:57 • 2 min
Vesmírna sonda Cassini sa dostala do ultratesnej blízkosti planéty Saturn

WASHINGTON - Vesmírna sonda Cassini vstúpila do poslednej fázy svojej misie pri planéte Saturn.

slovakia

left justify in out

Družica začala prvý z piatich preletov v ultratesnej blízkosti tohto telesa, pričom sa dotýka vrchnej časti jeho atmosféry. Vedci očakávajú od manévru nové údaje o chemickom zložení planéty.

 

Sonda ukončí svoju misiu v septembri počas plánovanej deštrukcie v atmosfére Saturnu. Cassini momentálne vykonáva sériu obletov okolo samotnej planéty, v medzere medzi hlavným telesom a jeho typickými prstencami. Predpokladá sa, že planéta sa skladá zo 75 percent vodíka, pričom jej zvyšok tvorí hélium a niekoľko stopových prvkov.

 

Misia má za úlohu zodpovedať i ďalšie otvorené otázky týkajúce sa Saturnu vrátane dĺžky tamojšieho planetárneho dňa. Vedci už síce vedia, že ide o približne 10,5-hodinový interval, radi by však získali presnejšie dáta.

 

Sonda je spoločným projektom amerických a európskych vesmírnych agentúr. Jej prevádzka bude ukončená po 20 rokoch, keďže družici dochádza palivo a čoskoro sa stane neovládateľnou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona