Vesmírna loď Starliner úspešne pristála v Novom Mexiku

NETKY.SK • 26 Máj 2022, 6:6 • 2 min
Vesmírna loď Starliner úspešne pristála v Novom Mexiku

WASHIGNTON – Vesmírna loď Boeing CST-100 Starliner pristála v stredu na púšti v americkom štáte Nové Mexiko po úspešnom ukončení šesťdňovej misie na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

slovakia

left justify in out

Kapsula pristála vo White Sands v Novom Mexiku o 16:49 h miestneho času (23:49 h SELČ). Testovací let sa považuje za rozhodujúci pri obnovení reputácie leteckého gigantu Boeing po predchádzajúcich zlyhaniach, konštatuje AFP. Na palube Starlineru bola len testovacia figurína nazvaná Rosie the Rocketeer. Ide o „vesmírnu verziu“ Rosie the Riveter, ktorej obraz sa od čias druhej svetovej vojny používa ako symbol amerického feminizmu a posilnenia postavenia žien.

 

 

Kapsula na ISS viezla v rámci testovacieho letu potraviny pre sedem obyvateľov stanice a vybavenie na výstup do otvoreného vesmíru. Vesmírna loď Boeing CST-100 Starliner sa má stať konkurenciou spoločnosti SpaceX v doprave astronautov na obežnú dráhu. Koncom tohto alebo začiatkom budúceho roka by sa dvaja alebo traja skúšobní piloti NASA mohli vydať na prvý let spoločnosti Boeing s ľudskou posádkou.

 

 

Možno vás zaujme: Vesmírna loď Starliner sa úspešne spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona