Vesmírna loď Starliner sa úspešne spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou

NETKY.SK • 21 Máj 2022, 14:00 • 2 min
Vesmírna loď Starliner sa úspešne spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou

WASHINGTON – Bezpilotná vesmírna loď Starliner spoločnosti Boeing sa v piatok večer vôbec po prvý raz úspešne pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), informuje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Loď pristála na ISS po približne jednodňovom lete zhruba vo výške 400 kilometrov nad Zemou. Na palube niesla 355-kilogramový náklad vrátane zásob pre posádku stanice od amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a Boeingu.

 

 

Ako poznamenala DPA, tento úspešný let bol dôležitou skúškou pre Starliner, keďže séria predchádzajúcich technických problémov spôsobila dvojročný sklz v plánovom harmonograme tohto projektu. Boeing totiž v budúcnosti plánuje využívať Starliner na prepravu astronautov na ISS, čím by poskytol alternatívu k lodi Crew Dragon od spoločnosti SpaceX.

 

Loď sa mala pôvodne pripojiť k vesmírnej stanici ešte v júli minulého roka. Misiu však niekoľkokrát odložili, najprv pre problémy, ktoré na ISS nastali po prílete ruského výskumného modulu Nauka, neskôr pre problémy s ventilmi pohonného systému.

 

 

Pri prvom skúšobnom lete v decembri 2019 Starliner k ISS nedorazil, sčasti za to mohli softvérové chyby, ktoré spôsobili, že loď spaľovala príliš mnoho paliva. Starliner je čiastočne opakovane použiteľná vesmírna loď pozostávajúca z posádkovej kapsuly a servisného modulu, ktorá je na obežnú dráhu Zeme vystrelená raketou. Po certifikácii bude môcť na ISS prepravovať až štyroch členov posádky.

 

Možno vás zaujme: Rusko prerušilo dodávky zemného plynu do Fínska



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies