Vesmírna loď Progress prenikla do atmosféry a začala horieť

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 08:24 • 2 min
Vesmírna loď Progress prenikla do atmosféry a začala horieť

MOSKVA - Neovládateľná ruská nákladná loď Progress M-27M po svojej neúspešnej vesmírnej misii prenikla v noci na dnes do atmosféry Zeme a začala horieť. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ruská vesmírna agentúra Roskozmos uviedla, že nákladná loď Progress M-27M vstúpila do atmosféry Zeme o 02.04 h GMT (04.04 h SELČ) nad Tichým oceánom. Vedci predpokladajú, že sedemtonová loď úplne zhorí v hustých vrstvách atmosféry, až na niekoľko úlomkov ocele alebo titánu, ktoré dopadnú na Zem.

 

Nákladná loď Progress sa minulý utorok po štarte z Bajkonuru dostala zo zatiaľ neznámych príčin na vyššiu obežnú dráhu ako bolo plánované a nepodarilo sa jej spojiť s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS).

 

S nákladnou loďou, ktorá viezla na ISS 2,4 tony paliva a zásob, sa prerušilo spojenie. Podľa expertov ruskej agentúry Roskosmos sa lodi neotvorili vysielacie antény. Na Zem tak neprichádzali žiadne letové údaje a palubné systémy neprijímali ani žiadne povely riadiaceho strediska.

 

Loď odvtedy nekontrolovateľne krúžila okolo Zeme, pričom sa otáčala okolo vlastnej osi a stále znižovala svoju obežnú dráhu. Vyšetrovanie príčin neúspechu tejto vesmírnej misie bude trvať do 13. mája, avšak už teraz sa predpokladá, že na vine je tretí stupeň nosnej rakety.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies