Vedci žiadajú o spustenie pátrania po mimozemských civilizáciách

NETKY.SK • 17 Február 2020, 10:27 • 2 min
Vedci žiadajú o spustenie pátrania po mimozemských civilizáciách

Americkí vedci žiadajú viac finančných prostriedkov na pátranie po živote vo vesmíre. Zhodujú sa na tom, že posledné výskumy, ktoré naznačujú, že existencia planét s vhodnými podmienkami na život by mohla byť pre určitý typ hviezd skôr normou ako výnimkou, zvyšujú pravdepodobnosť existencie života v našej galaxii, nehovoriac o celom vesmíre.

slovakia

left justify in out

Podľa vedcov je výskum opodstatnený

Touto otázkou sa zaoberali americkí vedci aj na minulotýždňovej výročnej konferencii Americkej asociácie pre rozvoj vedy (AAAS) v Seattli, a jednou z vecí, na ktorých sa zhodli, bolo to, že táto oblasť výskumu je veľmi nedostatočne financovaná. Keďže existencia mimozemských civilizácií príde mnohým ľuďom ešte stále príliš bizarná, vlády sa podľa vedcov boja pumpovať do tejto oblasti výskumu akékoľvek väčšie peniaze.

 

img

 

Mimozemský život doteraz skúmala NASA
Začiatok takéhoto viac ako opatrného prístupu, špeciálne na strane americkej vlády, ktorá je tradične najväčším donorom vesmírneho výskumu, sa datuje do roku 1993. Dovtedy americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) financoval pátranie po mimozemských civilizáciách sumou až do výšky 10 miliónov dolárov ročne, no táto prax sa skončila po prijatí novej legislatívy z pera bývalého senátora Richarda Bryana."Dúfajme, že toto bude koniec marťanskej loveckej sezóny za peniaze daňových poplatníkov," vyhlásil vtedy Bryan, ktorý bol do roku 2001 demokratickým senátorom za štát Nevada.

 

Nové fakty môžu systém financovania zmeniť

Odvtedy sa však výskum posunul omnoho ďalej a najnovšie fakty dávajú čoraz viac za pravdu stúpencom teórie, že existencia mimozemského života je vysoko pravdepodobná. "Nastal čas, aby sa pátranie po mimozemskom živote vrátilo z 'chládku' a plne sa integrovalo medzi všetky zvyšné oblasti astronómie," povedal riaditeľ amerického Národného rádioastronomického observatória (NRAO) v Charlottesville vo Virgínii Anthony Beasley.

 

img

 

Podľa britského astronóma sa pátranie po mimozemšťanoch vyplatí
Rovnaký názor má aj britský kráľovský astronóm, lord Martin Rees. "Pátranie po mimozemskom živote je rozhodne niečím, čo sa vyplatí, a to aj napriek prekážkam, ktoré stoja v ceste jeho úspechu. Ide tu totiž naozaj o veľa," vyjadril sa. "Už odkedy sa ľudské bytosti začali dívať na nočnú oblohu, pýtali sa 'Je tam niekto?'. My teraz máme kapacitu na to, aby sme na túto otázku odpovedali, a možno urobili objav, ktorý by sa zaradil k tým najdôležitejším vedeckým objavom v dejinách ľudstva," hovorí britský kráľovský astronóm.

 

img

Kráľovský astronóm Martin Rees


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona