Vershbow: Západ musí byť pripravený na dlhú patovú situáciu s Ruskom

NETKY.SK • 2 Február 2015, 17:54 • 2 min
Vershbow: Západ musí byť pripravený na dlhú patovú situáciu s Ruskom

OSLO - Západ musí byť pripravený na dlhú patovú situáciu s Ruskom ohľadom krízy na Ukrajine a nesmie sa príliš skoro vrátiť k obnoveniu štandardných vzťahov s Moskvou, ako tomu bolo v roku 2008 po vojne v Gruzínsku. Uviedol to dnes námestník generálneho tajomníka NATO Alexander Vershbow.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Našou stratégiou musí byť trpezlivosť a dôslednosť. Rusko očakáva, že sa vzdáme sankcií a vrátime sa k zvyčajným vzťahom, bez zmeny nášho vlastného správania," povedal Vershbow na výročnej konferencii o zahraničnej politike v nórskom hlavnom meste Oslo, informovala agentúra Reuters.
     

"To je v zásade to, čo sme spravili v roku 2008 po vojne v Gruzínsku. Tentoraz sme si však vytýčili smer, na ktorom musíme zotrvať," prízvukoval Vershbow, ktorý v minulosti pôsobil aj ako veľvyslanec USA v Moskve. Podotkol, že NATO sa nesnaží o konflikt s Ruskom ani o zmenu jeho režimu.
     

"Chceme, aby Moskva zmenila svoje správanie a vrátila sa k spolupráci. Môže to trvať dlho; vyzývame preto na strategickú trpezlivosť. Nemyslím si, že máme inú možnosť," tvrdí Vershbow.
     

Rusko viedlo s Gruzínskom vojnu o odštiepenecké oblasti Južné Osetsko a Abcházsko. Konflikt vážne poškodil vzťahy medzi Moskvou a Západom, nevynútil si však žiadne sankcie, pričom EÚ a NATO už o niekoľko mesiacov po skončení konfliktu obnovili svoje formálne vzťahy s Kremľom.
     

V súvislosti s vlaňajšou ruskou anexiou Krymského polostrova a údajnou podporou separatistov na juhovýchode Ukrajiny uvalili USA a EÚ na Moskvu ekonomické sankcie a NATO s ňou prerušilo všetku praktickú spoluprácu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies