Veronika Remišová: Väzby a skupiny, ktoré v minulosti profitovali zo štátu, fungujú aj dnes

NETKY.SK • 29 Október 2021, 15:37 • 2 min
Veronika Remišová: Väzby a skupiny, ktoré v minulosti profitovali zo štátu, fungujú aj dnes

BRATISLAVA - Vicepremiérka Veronika Remišová otvorila širšie súvislosti s odpočúvaním chaty a rozhovorov Roberta Fica a pýta sa generálnej prokuratúry, v akom stave je vyšetrovanie podozrivých dotácií v pôdohospodárstve, ktoré súvisia s ľuďmi okolo Bödörovcov, poľovníckymi revírmi a rozsiahlymi dotáciami, ktoré poberala počas vlády Smeru táto nitrianska skupina.

slovakia

left justify in out

"Odpočúvania z chaty, kde sa stretával Robert Fico, poukazujú na to, že väzby a skupiny, ktoré v minulosti profitovali zo štátu, fungujú aj dnes a mnohé kauzy z obdobia vlády Smeru stále nie sú doriešené. Týka sa to ľudí blízkych Bödörovcom, ako aj podivných dotácií pre nitriansku skupinu, ktorých firmy (často s nulovými tržbami alebo účelovo založené pár dní pred výzvami) dlhodobo profitovali z eurofondov v oblasti poľnohospodárstva a rozvoja vidieka a sú súčasťou veľkého systému, na ktorý som upozorňovala už v roku 2018. Napriek upozorneniam a verejne dostupným informáciám dodnes nemáme od polície a prokuratúry žiadny výstup," vyjadrila Remišová.

 

 

V súvislosti s chatou, ktorú má v prenájme poľovnícke združenie Miroslava Bödöra, sa v médiách objavila informácia, že nehnuteľnosť susedí s poľovníckym kaštieľom bývalého zamestnanca Bonulu Petra Bratha, ktorý aj pózoval na známej fotografii Bödörovcov, policajta Mihálika a zápasníka Mečára, ktorý mal byť podozrivým z pytliactva a v minulosti bol súdne trestaný za vydieranie aj za usmrtenie mladej chodkyne.

 

Prečítajte si: Lipšic podľa Generálnej prokuratúry zavádza

 

"V súvislosti s predmetným kaštieľom som už v roku 2018 ako opozičná poslankyňa upozorňovala na podozrivé eurofondové dotácie pre ľudí z tejto nitrianskej skupiny, kde figurovali aj ľudia okolo Bödörovcov, ako napríklad Peter Brath. Problémom bolo práve podozrivé pridelenie dotácie pre poľovnícky kaštiel v obci Veľký Ďur počas vlády Roberta Fica, pre firmu, kde figuroval práve Peter Brath."

 

Tento prípad dotácie na kaštieľ je podľa Remišovej iba malá časť rozsiahlych špekulácií, na ktoré upozorňoval aj Ján Kuciak v prípade tzv.  kauzy Babindol. Zahŕňa masívne poberanie dotácií z PPA, verejné obstarávania, v ktorých sa opakujú tie isté firmy, poprepájané spoločnosti, kšefty s pozemkami a tí istí ľudia z okolia Bödöra, Jahnátka, či Gašpara.

 

img

 

"Preto som ešte v roku 2018 podala podnet na Najvyšší kontrolný úrad, Úrad pre verejné obstarávanie a aj na Európsky úrad pre boj proti podvodom. Podľa Úradu pre verejné obstarávanie v celkovo ôsmich verejných obstarávaniach v hodnote 7,5 mil. EUR z eurofondov, došlo až k 34 porušeniam zákona, v štyroch prípadoch porušenia mohli ovplyvniť výsledok verejného obstarávania. Porušení mohlo byť podstatne viac, avšak spoločnosti vo viacerých prípadoch po zverejnení od zmlúv odstúpili."

 

Prečítajte si: Advokát Para reaguje na zverejnené videá: Je zarážajúce, že sa sleduje obhajoba a opoziční politici!

 

Najvyšší kontrolný úrad Remišovej na jej podnet v súvislosti s kaštieľom vo Veľkom Ďure, ako aj ďalšími podozrivými projektami, odpovedal listom zo dňa 12. 6. 2018 kde konštatoval, že v uvedenej veci koná Národná kriminálna agentúra. "Do dnešného dňa ale nemáme informácie o tom, či a akým spôsobom prokuratúra a polícia vyšetrujú uvedené podozrenia napriek tomu, že o nich preukázateľne majú vedomosť už viac ako tri roky."

 

img

 

Väzby skupín, ktoré profitovali na štáte, trvajú a fungujú podľa Remišovej dodnes, ako sa ukazuje aj na stretnutiach Roberta Fica s Bödörom.

 

"Vyzývam preto generálnu prokuratúru, aby preverila tieto kauzy, kde mohlo dochádzať k rozsiahlym podvodom a ďalšej trestnej činnosti a v tejto veci pripravujem na generálnu prokuratúru aj oficiálne podanie, keďže po troch rokoch nie je známe, ako sa tieto kauzy a miliónové dotácie vyšetrili a ako v týchto veciach koná prokuratúra a ďalšie orgány činné v trestnom konaní."

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies