Veronika Remišová: Reformy riešia komplexné problémy, diskusia i konflikty sú normálne

NETKY.SK • 27 December 2021, 15:17 • 2 min
Veronika Remišová: Reformy riešia komplexné problémy, diskusia i konflikty sú normálne

BRATISLAVA - Veronika Remišová okomentovala situáciu v koalícii pri presadzovaní reformy národných parkov i zdravotníctva, za ktoré napokon nehlasovalo koaličné hnutie Sme rodina.

slovakia

left justify in out

„Reformy riešia komplexné problémy, diskusie i konflikty pri ich presadzovaní sú preto normálne," skonštatovala vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Problémy v súčasnej situácii i vládnutí vidí najmä vo vulgarizácii verejného priestoru, spochybňovaní vedeckých poznatkov i v útokoch na hodnoty liberálnej demokracie.

 

img

 

 

„Reformy riešia komplexné problémy, kde neexistuje jedno, na prvý pohľad zjavné riešenie, a preto sú diskusie a aj konflikty pri ich presadzovaní úplne normálne. Naša vládna koalícia v tomto funguje lepšie ako mnohé predchádzajúce vlády," skonštatovala Remišová. Podotkla, že bývalí premiéri Robert Fico a Peter Pellegrini "žiadne reformy nerobili", preto nemohli mať ani problémy pri ich presadzovaní, a vláda Ivety Radičovej ich zas spraviť nestihla.

 

Na otázku, ako sa dá vládnuť v koalícii, ktorej partneri sa často verejne urážajú, odpovedala, že vidí tri dôvody, pre ktoré je súčasné obdobie aj vládnutie komplikované. „Prvým je vulgarizácia verejného priestoru a zvyšujúca sa agresia v spoločnosti. Robert Fico (Smer-SD), v snahe zachrániť si vlastnú existenciu, ide na hranu, či už voči opozícii alebo voči prezidentke, čo je neakceptovateľné," poznamenala. Hádky v koalícii tomu podľa nej nepomáhajú.

 

img

 

Za ďalší problém považuje útoky na hodnoty liberálnej demokracie. „Keďže pri núdzovom stave sa osobné slobody výrazne obmedzujú a veľkú zodpovednosť má hygienik, snažíme sa núdzový stav obmedziť na nevyhnutnú dobu," povedala s tým, že to platí aj pri obmedzovaní slobody prejavu.

 

Napríklad návrh z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej o "posielaní ľudí do väzenia za šírenie nepravdivej informácie" označila za útok na hodnoty demokracie.

 

img

 

Tretí problém vidí Remišová v útokoch na vedu a spochybňovaní vedeckých poznatkov, čo vníma aj ako brzdu účinného riešenia pandémie. „Symptómom toho sú protesty pred domami vedcov a lekárov a vyhrážanie sa im. Žiaľ, nepomáha tomu ani to, keď sa koaličný partner nechá počuť, že on vedcov a konzílium odborníkov bude ignorovať. Takéto nastavenie a spiatočníctvo ťahá spoločnosť dolu," upozornila.

 

Prečítajte si: Vladimír Lengvarský: Cítim premiérovu podporu, s ministrom financií mám korektný vzťah

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies