Veritelia Váhostavu môžu predať štátu pohľadávky od augusta do marca 2016

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 15:54 • 2 min
Veritelia Váhostavu môžu predať štátu pohľadávky od augusta do marca 2016

BRATISLAVA - Veritelia Váhostavu budú môcť požiadať o odkúpenie pohľadávok štátom od začiatku augusta do konca marca budúceho roka.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť s ručením obmedzeným, ktorá bude na tento účel založená, ich bude musieť vyplatiť do jedného mesiaca. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva financií (MF) SR Radko Kuruc po dnešnom rokovaní vlády, ktorá schválila nariadenie o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií.

 

"Budú sa môcť prihlasovať do konca marca budúceho roka. Samozrejme, bude tam stanovená lehota, dokedy musí spoločnosť vyplatiť veriteľov, bude zverejnená v rámci výzvy. Bude to krátka lehota, mesiac, pokiaľ budú splnené všetky podmienky a kritériá, ktoré sú nevyhnutné na to, aby mohol veriteľ požiadať o vyplatenie týchto zdrojov," priblížil Kuruc.

 

Rezort financií už v máji tohto roka avizoval, že pripraví nariadenie v súvislosti s nedávno prijatou legislatívou, ktorá má umožniť odkupovanie pohľadávok malých nezabezpečených veriteľov spoločnosti Váhostav. Peniaze na toto odkúpenie majú ísť z osobitného bankového odvodu.

 

Ako sa uvádza v nariadení, výška posilnenia vlastných zdrojov spoločnosti má predstavovať 20 miliónov eur. "Tieto prostriedky bude môcť spoločnosť použiť na odkupovanie formou zmluvy o postúpení pohľadávky všetkých zistených pohľadávok pôvodného veriteľa skupiny pre nezabezpečené pohľadávky z reštrukturalizácie," uviedlo ministerstvo v dôvodovej správe.

 

Odkupovanie pohľadávok sa má uskutočniť za odplatu neprevyšujúcu 50 % celkovej sumy takýchto pohľadávok. "Najviac však za odplatu vo výške pomoci de minimis, to znamená 200.000 eur," doplnilo MF SR.

Pred odkupovaním pohľadávok spoločnosť vyzve pôvodných veriteľov na základe verejnej výzvy zverejnenej v dennej tlači s celoštátnou pôsobnosťou a na webovom sídle spoločnosti. "Vo verejnej výzve sa určí, ktorej reštrukturalizácie sa verejná výzva týka, taktiež sa v nej určia podmienky odkúpenia a lehota na odkupovanie," konštatuje sa v nariadení.

 

Spoločnosť zriadená MF SR bude môcť zabezpečovať odkupovanie pohľadávok a ich následné uplatňovanie a vymáhanie aj prostredníctvom iných právnických osôb so 100-% majetkovou účasťou štátu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona