Veritelia súhlasia s prerušením škrtania dlhov Váhostavu

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 17:45 • 2 min
Veritelia súhlasia s prerušením škrtania dlhov Váhostavu

BRATISLAVA 21. apríla (SITA) - Skupina nespokojných nezabezpečených veriteľov sa stotožňuje s návrhom vlády na pozastavenie reštrukturalizácie, teda škrtanie dlhov, stavebnej spoločnosti Váhostav - SK, a.s. (Váhostav).

slovakia

left justify in out

Reštrukturalizáciu firmy Juraja Širokého by podľa nich mala pozastaviť generálna prokuratúra nielen pre mnoho podozrivých okolností celej kauzy, ale najmä z dôvodu už podaných trestných oznámení.

 

"Vládou navrhovaný spôsob odškodnenia (veriteľov) - 50 % z pohľadávok ihneď, alebo 100 % postupne - považujeme stále za neprimeraný, a to z dôvodu, že dobrá ponuka je stále orientovaná nie na obeť, ale na dlžníka. Ten síce týmto návrhom už nezíska úsporu 85 svojich záväzkov, ale získa len 50 %, zatiaľ čo veriteľ o 50 % príde," informoval zástupca veriteľov Váhostavu Milan Blaho, konateľ firmy Remal Industries, s. r. o. v Banskej Bystrici. 

 

Malí veritelia nesúhlasia s tvrdením premiéra Roberta Fica, že dôvodom reštrukturalizácie Váhostavu je tzv. politika lacných diaľnic za exministra dopravy Jána Figeľa (KDH). "Pokiaľ akýkoľvek podnikateľský subjekt zoberie zákazku za cenu a neskôr sa preukáže, že ju nakoniec nevie, alebo nie je schopný zrealizovať, tak je to len jeho a ničia iná zodpovednosť," uviedol Blaho. Takáto firma by podľa neho mala niesť aj plnú hmotnú zodpovednosť. 

 

Prerušenie reštrukturalizácie Váhostavu inicioval Jozef Válek zo žilinskej firmy Energy Pro, s. r. o. Tá vlani ako prvá podala návrh na konkurz stavebnej firmy, ktorá sa mu vyhla vstupom do reštrukturalizácie. "Nech sa urobí audit. Budeme mať viacej informácií, aby sme vedeli riešiť situáciu," zdôvodňuje Válek s tým, že zákon o konkurze a reštrukturalizácii je zlý. Dôvodom pre zastavenie reštrukturalizácie Váhostavu podľa Váleka môže byť napríklad trestné stíhanie pre poškodzovanie veriteľa, ktoré vedie Národná kriminálna agentúra. 

 

Pre žilinskú firmu je to už piata skúsenosť s reštrukturalizáciou iných spoločností. Váhostav dlhuje Energy Pro peniaze za inštaláciu kúrenia v jeho závode v Dolnom Hričove. Išlo o investíciu Váhostavu, preto Energy Pro očakával, že peniaze bude mať. "Prácu sme ukončili v októbri 2012. Faktúra bola splatná v januári 2013. Využili sme všetky možné prostriedky, vrátane žaloby a návrhu na konkurz, ktorý bol neúspešný, lebo Váhostav išiel do reštrukturalizácie," priblížil Válek. Trpezliví boli dovtedy, kým išlo o ich vlastné prevádzkové náklady. 

 

Válek si myslí, že ak predstavitelia Váhostavu v minulosti podpísali nereálne zákazky na stavbu diaľnic, mali si byť vedomí, čo bude nasledovať. "Ak nie sú schopní platiť, musia vysvetliť, prečo podpísali takú nízku cenu a ak sa v tom ukáže úmysel, tak nech sú za to stíhaní," povedal Válek. "Aj nás tlačia s cenami dole, vždy vieme, kde je miera nákladov, kedy ešte chceme a kedy už nemôžeme, aby sme zabezpečili chod firmy, dali zamestnancom platy a dokázali nakúpiť materiály," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona