Veritelia prinútili grécku vládu, aby stiahla z parlamentu svoj návrh

NETKY.SK • 17 December 2015, 16:50 • 2 min
Veritelia prinútili grécku vládu, aby stiahla z parlamentu svoj návrh

BRUSEL - Medzinárodní veritelia prinútili grécku ľavicovú vládu, aby stiahla z parlamentu návrh tzv. paralelného ekonomického programu. Pohrozili totiž Aténam, že im nepošlú ďalšiu splátku vo výške 1 miliardy eur z tretieho záchranného balíka. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z Grécka aj z Európskej únie (EÚ).

slovakia

left justify in out

Grécky premiér Alexis Tsipras predložil parlamentu na schválenie balík opravných sociálnych opatrení, aby utíšil kritikov vo svojej strane Syriza. Nepáčia sa im tvrdé reformy, ktoré musí grécka vláda zavádzať, aby získala peniaze zo záchranného balíka.

 

Zdroj z gréckeho parlamentu agentúre Reuters prezradil, že vláda stiahla tento návrh z programu a bude o ňom diskutovať začiatkom januára. A zdroj z eurozóny zase povedal, že až po tom, ako sa Atény vzdali týchto návrhov, sú vysokí predstavitelia menového bloku pripravení rokovať o schválení ďalšej tranže z gréckeho úveru. Grécko a jeho veritelia sa v lete dohodli na treťom záchrannom programe v celkovej výške 86 miliárd eur. V dohode sa uvádza, že grécka vláda musí každú ekonomickú legislatívu najprv predložiť veriteľom na konzultáciu, kým ju pošle do parlamentu.

 

Grécky kabinet poslal do parlamentu svoj paralelný program v pondelok 14. decembra večer. Rozširuje opatrenia na zvládnutie humanitárnej krízy o jeden rok a zahŕňa kroky na pomoc nezamestnaným.

Ale podľa zdroja z eurozóny Nemecko a ďalšie štáty menovej únie pohrozili Aténam, že odvolajú rokovania o uvoľnení ďalšej splátky, ak budú pokračovať v paralelnom programe bez jeho schválenia.

Grécki poslanci tak nakoniec v utorok (15.12.) odsúhlasili zákony, ktoré požadovali veritelia, napríklad zákon o riešení nesplácaných firemných úverov, čiastočnú privatizáciu elektrickej rozvodnej siete a reformu miezd vo verejnom sektore. Tým otvorili Grécku cestu k uvoľneniu ďalšej splátky z úveru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona