Veritelia požadujú, aby Grécko urýchlilo zavádzanie úsporných opatrení

NETKY.SK • 19 September 2011, 17:58 • 2 min
Veritelia požadujú, aby Grécko urýchlilo zavádzanie úsporných opatrení

Veritelia požadujú, aby Grécko urýchlilo zavádzanie úsporných opatrení

slovakia

left justify in out

img

Medzinárodní veritelia predložili Grécku zoznam 15 úsporných opatrení, ktoré musí urýchliť, ak chce dostať ďalšiu splátku z vlaňajšieho úveru. Informovali o tom dnes grécke médiá.

Grécko tak napríklad musí urýchliť prepúšťanie štátnych zamestnancov, znížiť alebo zmraziť platy v štátnej správe a dôchodky, zvýšiť daň z vykurovacieho oleja, zatvoriť stratové štátne organizácie, zredukovať výdavky na zdravotníctvo a urýchliť privatizáciu.

Všetky tieto body sú pritom súčasťou plánu strednodobých úsporných opatrení, ktoré parlament schválil v júni tohto roka, aby zabezpečil predchádzajúcu splátku z úveru a pomohol Grécku vyhnúť sa štátnemu bankrotu.

Grécku sa ale nedarí plniť podmienky vlaňajšej pôžičky od členov eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF) a jeho finančná situácia sa ešte zhoršuje. Ministri v Aténach preto dostali termín do dnešného dňa, aby veriteľom oznámili, aké konkrétne administratívne kroky plánujú prijať, aby sa začali plniť všetky podmienky záchranného úveru, a aby Grécko neskrachovalo. Uviedol to finančný internetový portál To Vima, podľa ktorého to uniklo z e-mailovej korešpondencie členov kabinetu.

Grécky minister financií Evangelos Venizelos a inšpektori MMF, Európskej únie a Európskej centrálnej banky, ktorí kontrolujú, ako Gréci napredujú pri plnení podmienok úveru a zavádzania úsporných opatrení, majú na dnes večer naplánovanú telekonferenciu. Bude jej predchádzať zasadanie vlády.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies