Veritelia by sa mali stať majiteľmi svojho dlžníka, tvrdí OĽaNO

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 10:40 • 2 min
Veritelia by sa mali stať majiteľmi svojho dlžníka, tvrdí OĽaNO

BRATISLAVA - Veritelia by sa mohli pred začiatkom reštrukturalizácie rozhodnúť, či sa chcú stať majiteľmi svojich dlžníkov.

slovakia

left justify in out

Navrhuje to hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) v novele zákona o konkurze a reštrukturalizácii. "Prebiehalo by to spôsobom, že by vznikla nová akciová spoločnosť, ktorá by sa stala majiteľom dlžníka a akcionármi tejto firmy by boli všetci veritelia," priblížil v rozprave líder hnutia Igor Matovič. Cieľom novely zákona je podľa dôvodovej správy nastaviť systém reštrukturalizácie tak, aby sa odstránili doterajšie systémové nerovnosti v postavení jednotlivých veriteľov.


Obyčajní navrhujú okrem iného zrovnoprávniť veriteľov zabezpečených pohľadávok a nezabezpečených pohľadávok, ako aj drobných veriteľov s veľkými veriteľmi tak, že každá z týchto skupín bude mať svoje zastúpenie vo veriteľskom výbore a bude rovnako dôležitá pri hlasovaní o prijatí reštrukturalizačného plánu. "Bohužiaľ dnes tomu tak nie je, a práve veľkí veritelia, ktorí majú zabezpečené svoje pohľadávky, ktoré sa v reštrukturalizačnom procese veľakrát uspokoja do výšky 90 až 100 percent, tak sú vo výraznej výhode voči tým malým," poznamenal Matovič.


OĽaNO chce tiež presadiť, aby sa uspokojovali všetky pohľadávky rovnako, bez ohľadu na to, do ktorej skupiny boli zaradené, s výnimkou podriadených pohľadávok a to stanovením jednotnej percentuálnej sadzby uspokojenia. "Neboli by zvýhodnené veľké banky a finančné inštitúcie na úkor malých, drobných živnostníkov. Boli by uspokojení všetci veritelia rovnakou percentuálnou sadzbou zo svojich pohľadávok," konštatoval Matovič.


Novela zákona by mala taktiež zaviesť možnosť schvaľovať právne úkony dlžníka počas reštrukturalizácie veriteľským výborom. Jedným z navrhovaných opatrení je aj zrušenie súhlasu dlžníka, ktorý je v úpadku z dôvodu predĺženia, s návrhom na povolenie reštrukturalizácie v prípade veriteľskej reštrukturalizácie. "Čiže zavádzame takzvanú nepriateľskú reštrukturalizáciu. Dnešný stav je taký, že keď dlžník nesúhlasí s reštrukturalizáciou, tak veritelia si nemôžu pomôcť a firma skončí v konkurze," vysvetlil Matovič.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies