Veriaci si pripomenú výročie arcibiskupskej vysviacky Róberta Bezáka

NETKY.SK • 3 Jún 2017, 17:55 • 2 min
Veriaci si pripomenú výročie arcibiskupskej vysviacky Róberta Bezáka

TRNAVA – Spomienkovým stretnutím pred Katedrálou sv. Jána Krstiteľa v Trnave si veriaci v utorok 6. júna o 17:00 pripomenú ôsme výročie od arcibiskupskej vysviacky Róberta Bezáka. O hodinu neskôr bude v Pastoračnom centre Božieho milosrdenstva na Prednádraží v Trnave svätá omša za arcibiskupa Bezáka.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informovala organizátorka spomienky Marianna Diovčošová.

„Pozývame veriacich, aby sa prišli spolu s nami poďakovať za všetko, čo arcibiskup Bezák dal nielen veriacim katolíkom, a nielen v Trnave. Odkaz arcibiskupa Bezáka nosíme vo svojich srdciach,“ povedala Diovčošová. Róberta Bezáka vysvätili za arcibiskupa 6. júna 2009. O tri roky neskôr ho pápež Benedikt XVI. odvolal z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Bezák sa s veriacimi stretával počas Hodiny s arcibiskupom, na Slovensku spopularizoval Noc kostolov, v arcibiskupskej budove otvoril pre verejnosť galériu aj reštauráciu. Otvorene hovoril aj o dovtedy tabuizovanej téme financovania cirkvi. Za svoju prácu získal čestné občianstva Trnavy, Prievidze aj Trnavského samosprávneho kraja.

Podľa listu Benedikta XVI. slovenským biskupom Bezáka odvolal, pretože chcel obnoviť medzi slovenskými biskupmi účinnú kolegialitu a usporiadané pastoračné riadenie v trnavskej arcidiecéze. „Starostlivo a vecne som sa oboznámil s vážnou a znepokojujúcou situáciou a po dlhej modlitbe nemohol som sa vyhnúť povinnosti, vyplývajúcej z lásky, obnoviť medzi vami účinnú kolegialitu a usporiadané pastoračné riadenie v trnavskej arcidiecéze, v autentickom duchu II. vatikánskeho koncilu, ktorého 50. výročie otvorenia si pripomíname práve v tomto roku,“ napísal v liste vtedajší pápež. Bezák po svojom odvolaní neprijal ponuku Konferencie biskupov Slovenska na jeho materiálne zabezpečenie. Veriaci na jeho podporu organizovali modlitbové stretnutia, zhromaždenia aj petície, na jeho odvolaní sa však už nič nezmenilo.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies