Veriaci sa zišli na výročnej Škapuliarskej púti

NETKY.SK • 19 Júl 2014, 18:26 • 2 min
Veriaci sa zišli na výročnej Škapuliarskej púti

TOPOĽČIANKY - Tisícky pútnikov z celého Slovenska sa zišli na 328. výročnej Škapuliarskej púti v Topoľčiankach. Jej program sa začal už v stredu 16. júla, keď sa začalo takzvané triduum, teda trojdňová duchovná príprava, počas ktorej sa konali sväté omše zamerané na rôzne témy.

slovakia

left justify in out

Dnes sa začal hlavný program púte, na ktorej bude hlavným celebrantom generálny vikár Nitrianskej diecézy Peter Brodek.
      

Púť otvorila slávnostná svätá omša za nové kňazské a rehoľné povolania celebrovaná rektorom Kňazského seminára v Bratislave Danielom Ižoldom. Program bude pokračovať krížovými cestami pre maďarských i slovenských pútnikov, prijatím do Škapuliara, svätou omšou na Kalvárii a sviečkovou procesiou do Topoľčianskeho zámku. Dnešný program uzavrie polnočná omša pre mladých. V nedeľu (20. 7.) bude púť pokračovať už od piatej hodiny ráno omšami pre slovenských a neskôr maďarských pútnikov. Nasledovať bude prijatie do Škapuliara a slávnostná koncelebrovaná omša na Kalvárii, kde prebehne aj obrad Zverenia dievčat Panne Márii Karmelskej. Po 16. hodine ukončia púť bohoslužby a modlitby ku Škapuliarskej Panne Márii.
      

Púť v Topoľčiankach patrí k najstarším v strednej Európe. Jej história siaha do 17. storočia a viaže sa k púti Alžbety Rákoczyovej-Erdödy do Svätej zeme na znak vďaky za víťazstvo v bitke nad Turkmi pri Viedni. Alžbeta vo Svätej zemi navštívila aj kláštor na hore Karmel, kde predstaveného požiadala o povolenie založiť na svojom panstve v Topoľčiankach Bratstvo svätého Škapuliara. Povolenie dostala aj od pápeža Inocenta XI., ktorý súhlasil s konaním každoročnej púte na sviatok Škapuliarskej Panny Márie. Pápež poslal Alžbete obraz tejto svätice, v jeho ráme boli pozostatky svätých. Uložila ho do kaplnky zámku v Topoľčiankach. Prvá púť k obrazu sa konala 16. júla 1686 a odvtedy sa tu veriaci schádzajú každoročne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies