Veriaci pôjdu na Levočskú púť z Bratislavy na bicykloch, z Muráňa pešo

NETKY.SK • 30 Jún 2018, 10:03 • 2 min
Veriaci pôjdu na Levočskú púť z Bratislavy na bicykloch, z Muráňa pešo

BRATISLAVA/LEVOČA - Na Levočskú púť, ktorá sa každoročne koná začiatkom leta na Mariánskej hore, prichádzajú desaťtisíce veriacich z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia. Mnohí z nich absolvujú desiatky kilometrov na bicykloch alebo do Levoče prídu pešo.

slovakia

left justify in out

Bratia minoriti z Bratislavy pozývajú cyklistov vo veku od 15 do 35 rokov na cyklopúť z hlavného mesta do Levoče a späť. "Podujatie sa uskutoční od 1. do 10. júla. Trasa bude viesť okolo Tatier zo slovenskej a poľskej strany," uvádzajú na svojom webe.

 

Pešia púť na Mariánsku horu sa uskutoční z obce Muráň v okrese Revúca, ktorú organizuje Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže. Začne sa v utorok 3. júla večer svätou omšou v Muráni. Cesta vedie cez obce Telgárt, Hranovnica a Spišský Štvrtok, čo je približne 70 kilometrov. Príchodom do Levoče, v sobotu 7. júla a polnočnou svätou omšou na Levočskej hore oficiálne končí spoločný program pešej púte. "Púť nie je vekovo obmedzená, preto pozývame všetkých, čo chcú zažiť spoločenstvo, radosť, smiech, ale aj ticho, pokoj a blízkosť Boha," uviedla jedna z organizátorov Martina Flajsová.

 

Celý odpustový týždeň (1. – 8. júla) sa na Mariánskej hore ponesie v znamení modlitieb, mariánskej úcty, pokánia a zmierenia. Nedeľnú (1.7.) svätú omšu o 14.30 h celebruje Anton Tyrol. Počas pondelkovej (2.7.) slávnosti Navštívenia Preblahoslavenej Panny Márie sa uskutoční i svätá liturgia východného obradu, vo štvrtok (5.7.) počas slávnosti sv. Cyrila a Metoda budú dve sväté omše.

 

Najviac pútnikov príde do Levoče počas víkendu (7.-8.7.). Otváraciu odpustovú svätú omšu celebruje Fratišek Dlugoš v sobotu 7. júla od 17.00 h, po nej bude nasledovať svätá liturgia východného obradu, koncert či modlitby svätého ruženca. O polnoci sa uskutoční svätá omša za účasti mladých a novokňazov Spišskej diecézy, nasledovať bude eucharistická poklona s procesiou a pobožnosť krížovej cesty.

 

Záverečnú slávnosť bude v nedeľu (8.7.) celebrovať emeritný prefekt Kongregácie pre náuku viery kardinál Gerhard Ludwig Müller.

Levoča je najstarším pútnickým miestom východného Slovenska a korene mariánskeho kultu tu siahajú až do 13. storočia. Dosiaľ najväčšia púť z pohľadu návštevnosti sa konala za prítomnosti pápeža Jána Pavla II. v roku 1995, keď Mariánsku horu navštívilo asi 650.000 pútnikov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies