Verhofstadt vyzval Tuska, aby zasadnutie ministrov vnútra povýšil na summit EÚ

NETKY.SK • 3 September 2015, 17:29 • 2 min
Verhofstadt vyzval Tuska, aby zasadnutie ministrov vnútra povýšil na summit EÚ

BRUSEL - Návrh lídra skupiny liberálov a demokratov (ALDE) Guya Verhofstadta, aby aj predseda Európskej rady Donald Tusk prišiel na budúci týždeň do Štrasburgu na plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu, kde šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker prednesie svoj prvý prejav o stave EÚ, schválili účastníci dnešnej konferencie predsedov politických frakcií.

slovakia

left justify in out

Verhofstadt zároveň vyzval Tuska, aby vzhľadom na závažnosť utečeneckej krízy zmenil mimoriadne stretnutie ministrov vnútra zvolané na 14. septembra na plnohodnotný summit, ktoré by sa zúčastnili aj predsedovia vlád a hláv štátov členských krajín EÚ.

 

"Utečenecká kríza je mimo kontroly a európski lídri nepreukázali dostatok vôle. Tusk sa teraz musí ujať vedenia a ukončiť túto paralýzu zmenou zasadnutia zo 14. septembra na plnohodnotný európsky summit. Musia byť prijaté ďalekosiahle opatrenia s cieľom zaviesť európsky azylový a migračný systém," uviedol Verhofstadt vo vyhlásení pre médiá.

 

Šéf ALDE upozornil, že národní lídri musia čeliť skutočnosti, že dublinský systém, keď žiadosti o poskytnutie azylu rieši tá krajina, kde oň utečenec prvotne požiadal, zlyhal. Verhofstadt namiesto toho požaduje komplexný "holistický" prístup, v rámci ktorého musia všetky členské štáty EÚ zohrať svoju úlohu a znášať svoj podiel povinností.

 

Európski liberáli a demokrati navrhujú zmenu spôsobu regulácie vyplývajúceho z dublinského systému. Návrh ALDE je založený na piatich pilieroch:

- odstrániť potrebu utečencov platiť prevádzačom za nebezpečnú cestu do Európy tým, že sa vytvoria bezpečné útočiská v okolí konfliktných oblastí v kombinácii s bezpečným a legálnym príchodom do EÚ. Utečenci by mali mať možnosť požiadať o humanitárne vízum aj v týchto útočiskách, kde EÚ musí viac investovať do zaistenia ich ochrany, vzdelávania a zaistenia vhodných podmienok pre život

- smernica o poskytnutí dočasnej ochrany by mala byť okamžite aplikovaná na všetkých utečencov, ktorí už prišli na územie EÚ

- záchrana schengenského priestoru v podobe posilnenia vonkajších hraníc EÚ výrazným posilnením právomocí agentúry FRONTEX

- zavedenie trvalého mechanizmu pre zdieľanie zodpovednosti, podľa ktorého každá členská krajina EÚ musí prijať spravodlivý podiel utečencov.

- zavedenie Európskej modrej karty povoľujúcej dlhodobý pobyt za účelom zamestnania pre tie osoby, ktoré v EÚ hľadajú prácu. Tieto osoby by mali spĺňať určité kritériá pre získanie modrej karty, podobne ako to funguje v Kanade, USA alebo v Austrálii.

Švédska liberálna europoslankyňa Cecilia Wikströmová upozornila, že vonkajšie hranice Európy susediace s regiónom Blízkeho východu sú lemované vojenskými kontrolnými stanovišťami a dlhými vysokými múrmi. Vzdušné cesty sú pre utečencov tiež zatvorené, pretože letecké spoločnosti v súlade so smernicou o zodpovednosti dopravcov odmietajú vziať na palubu osoby, ktoré nemajú pas a vízum.

 

"Tým sa vytvára Hlava 22, situácia, ktorá znemožňuje ľuďom cestovať do EÚ bežným spôsobom. Jediná možnosť, ktorá zostáva pre tých, ktorí utekajú pred hrozbou, je použitie pašeráckych ciest," konštatovala Wikströmová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies