Verhofstadt vyzval Junckera, aby začal konanie proti Poľsku

NETKY.SK • 19 December 2017, 19:13 • 2 min
Verhofstadt vyzval Junckera, aby začal konanie proti Poľsku

BRUSEL - Politická skupina liberálov a demokratov v Európskom parlamente (ALDE) vyzvala Európsku komisiu, aby okamžite spustila právne konanie proti Poľsku v zmysle článku 7. Lisabonskej zmluvy.

slovakia

left justify in out

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker túto možnosť pripustil minulý piatok (15. 12), keď počas summitu EÚ upozornil, že eurokomisia rozhodne v stredu o prípadnom otvorení konania voči Poľsku podľa uvedeného článku. Dôvodom sú obavy z vážneho porušenia princípov právneho štátu v tejto krajine.

 

Európsky parlament už v novembri prijal uznesenie, v ktorom žiadal, aby sa aktivoval článok 7, lebo poľská vláda pod taktovkou strany Právo a spravodlivosť (PiS) údajne pokračuje v spochybňovaní zásad právneho štátu a nezávislosti súdnictva.

 

"Demokracia v Poľsku bola rozložená, teraz nastal čas konať. EÚ sa musí postaviť proti vláde PiS, ktorá koná úplne v rozpore s hodnotami Európskej únie a spochybňuje zásady právneho štátu," vyhlásil predseda ALDE Guy Verhofstadt. Dodal, že nejde o rozhodnutie proti občanom Poľska, ktorí si zaslúžia lepší prístup svojej vlády. Postup podľa článku 7 by bol podľa jeho slov "smutným dňom" pre väčšinu poľských občanov, ktorí podporujú členstvo v EÚ, ale "nevyhnutný krok" k tomu, aby EÚ zostala zakotvená na základoch práva a právneho poriadku.

 

"Politická kontrola súdnictva v jednom členskom štáte ovplyvňuje fungovanie EÚ ako celku. Nielen spolupráca v oblasti bezpečnosti a presadzovania práva, ale aj vnútorný trh. Obrovské davy v uliciach poľských miest dokazujú, že poľskí občania chcú dodržiavať vládu zákona. Komisia má povinnosť konať teraz a chrániť integritu EÚ a práva občanov EÚ," vyhlásila jeho stranícka parlamentná kolegyňa s čudným menom Sophie in 't Veld. Podľa nej aj situácia v Poľsku dokazuje, že EÚ by mala zaviesť mechanizmus trvalého monitorovania demokracie, právneho štátu a základných práv vo všetkých členských štátoch. Europarlament to navrhol už v roku 2016.

 

Článok č. 7, ktorý ešte Európska únia nepoužila v prípade žiadnej z členských krajín, je považovaný za extrémne tvrdý postih. Samotné konanie je podľa predpisov EÚ rozdelené do niekoľkých fáz. Ak by EK iniciovala predmetné konanie, najskôr by mu muselo dať zelenú 80 percent členských štátov, teda štyri pätiny z nich.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies