Verhofstadt pred bratislavským summitom podporil užšiu obrannú spoluprácu EÚ

NETKY.SK • 13 September 2016, 10:07 • 2 min
Verhofstadt pred bratislavským summitom podporil užšiu obrannú spoluprácu EÚ

ŠTRASBURG - Európski liberáli a demokrati (ALDE) vítajú francúzsko-nemecké návrhy na užšiu spoluprácu krajín EÚ v oblasti obrany, čomu by sa mali venovať národní lídri aj na summite v Bratislave. Uviedol to v pondelok šéf skupiny ALDE v Európskom parlamente Guy Verhofstadt.

slovakia

left justify in out

Bývalý belgický premiér vo vyhlásení pre médiá privítal plány vypracované ministrami obrany Nemecka a Francúzska zamerané na užšiu európsku spoluprácu v oblasti obrany, vrátane zriadenia nového vojenského veliteľstva a rýchlejšieho nasadenia spoločných jednotiek v zahraničných misiách.

 

"Ide o časovo vhodný a veľmi potrebný krok vpred. Pri brexite, rozpínavom Rusku a reálnej možnosti Donalda Trumpa stať sa prezidentom sa Európska už nemôže spoliehať na ostatných pri zaisťovaní bezpečnosti. Európska rada by teraz mala vážne diskutovať o týchto návrhoch v Bratislave a prijať ambiciózny harmonogram pre integráciu vojenských síl EÚ," uviedol Verhofstadt.

 

Šéf štvrtej najvplyvnejšej politickej frakcie v europarlamente zároveň zdôraznil, že iba tento francúzsko-nemecký plán nestačí a EÚ by mala zájsť ešte ďalej.

 

"Verím, že by sme mali byť ešte ambicióznejší. Skupina ALDE vlani prijala návrhy Európskej obrannej únie, ktorá požadovala integrovaný európsky pilier NATO založený na bojových skupinách, spoločnom a stálom vojenskom veliteľstve EÚ a jednotnom rozpočte EÚ pre vojenský výskum," konštatoval Verhofstadt.

 

Podľa neho musí byť Európska únia schopná konať nezávisle pri vojenských operáciách v zahraničí, najmä pokiaľ ide o stabilizáciu pomerov v regiónoch s ňou susediacich.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies