Verhofstadt: EÚ by mala považovať brexit za príležitosť, ako dosiahnuť pokrok

NETKY.SK • 14 September 2016, 18:25 • 2 min
Verhofstadt: EÚ by mala považovať brexit za príležitosť, ako dosiahnuť pokrok

ŠTRASBURG - Európska únia (EÚ) by namiesto odplaty mala považovať rokovania o odchode Británie z európskeho bloku skôr za príležitosť, ako dosiahnuť pokrok. Vyhlásil to dnes v Európskom parlamente hlavný vyjednávač pre brexit Guy Verhofstadt. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Je našou povinnosťou a je našou zodpovednosťou urobiť z brexitu úspech pre Európu aj pre všetkých obyvateľov Európy. A je to príležitosť skoncovať s komplikovanosťou našich inštitúcií," uviedol.

 

Verhofstadt zdôraznil, že EÚ by nemala brať brexit ako trest a odplatu. To bol odkaz britským euroskeptikom, ktorí označili Verhofstadta za fanatického odporcu Británie, keďže presadzuje tesnejšiu integráciu únie.

 

Líder britskej Nezávislej strany Nigel Farage pripomenul Verhofstadtovi jeho slová, že Británia by nemala mať neobmedzený prístup na jednotný európsky trh, ak neakceptuje voľný pohyb osôb. Ale vláda v Londýne chce práve zredukovať migráciu z EÚ, čo podľa Faraga znamená, že dohoda nebude možná.

 

Verhofstadt, bývalý belgický premiér, ktorý bude zastupovať parlament na rokovaniach o brexite, však vyzval "obe strany Lamanšského prieplavu", aby prestali šíriť negatívne vyhlásenia a využili túto príležitosť na oživenie Európy.

 

Farage dnes znova zopakoval, že zlyhanie rokovaní o voľnom obchode medzi Britániou a EÚ nespôsobí britskej ekonomike také škody ako nemeckej a ďalším krajinám, ktoré sú závislé od exportu do Spojeného kráľovstva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona