Verhofstadt dúfa v ukončenie rokovaní o brexite do roku 2019

NETKY.SK • 13 September 2016, 16:15 • 2 min
Verhofstadt dúfa v ukončenie rokovaní o brexite do roku 2019

ŠTRASBURG - Šéf skupiny liberálov a demokratov (ALDE) v Európskom parlamente (EP) Guy Verhofstadt, ktorý bol poverený viesť rokovania o brexite v mene zákonodarného zboru EÚ, dnes v Štrasburgu vyjadril nádej, že sa podarí dosiahnuť dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z únie do konca roka 2019.

slovakia

left justify in out

"Británia by mala čo najrýchlejšie aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, aby sme mohli dokončiť tieto rokovania do roku 2019, pretože si neviem predstaviť, že by sme začali nové legislatívne obdobie bez tejto dohody," povedal bývalý belgický premiér v Štrasburgu, kde prebieha septembrové plenárne zasadnutie tejto inštitúcie.

 

Budúce voľby do Európskeho parlamentu sú naplánované na leto 2019. Ich výsledky dajú podobu ďalšiemu päťročnému obdobiu fungovania EÚ a novému dlhodobému finančnému rámcu (2020-2025).

 

Verhofstadt dnes zopakoval, že postoj Európskeho parlamentu je taký, že Británia môže zostať súčasťou jednotného európskeho trhu, ak bude rešpektovať princíp voľného pohybu občanov krajín EÚ.

 

"Pre Európsky parlament sú štyri slobody pohybu - voľný pohyb osôb, tovaru, kapitálu a služieb - od seba neoddeliteľné," hlavný vyjednávač EP pre brexit.

 

Londýn zatiaľ odmieta spresniť dátum, kedy chce aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy spresňujúci odchod niektorej krajiny z únie. Britská premiérka Theresa Mayová však viackrát naznačila, že k tomu nedôjde do konca tohto roku.

 

Verhofstadt rozhodnutím europarlamentu doplnil trojicu vyjednávačov inštitúcií EÚ, ktorí budú rokovať s britskou vládou o brexite. V mene Rady bude vyjednávačom taktiež Belgičan Didier Seeuws, zatiaľ čo Európsku komisiu v tomto procese zastúpi bývalý francúzsky eurokomisár Michel Barnier.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies