Verešová žiada viac práce na dohodu pre nezamestnaných

NETKY.SK • 1 Február 2017, 12:57 • 2 min
Verešová žiada viac práce na dohodu pre nezamestnaných

BRATISLAVA – Pre evidovaných dlhodobo nezamestnaných je na udržanie pracovných návykov nedostatočné, ak budú môcť pracovať na dohodu len 40 dní v roku. V parlamentnej rozprave k návrhu novely zákona o službách zamestnanosti to uviedla poslankyňa NR SR za OĽaNO Anna Verešová. Podľa nej by mal minister práce a sociálnych vecí Ján Richter toto obdobie zvýšiť aspoň o 10 až 20 dní.

slovakia

left justify in out

Súčasné nástroje politiky trhu práce považuje Verešová za nedostatočné. Podľa nej by sa malo zaviesť tzv. inkluzívne zamestnávanie, ktoré by bolo štátom zaručenou šancou pre dlhodobo nezamestnaných získať štandardnú prácu. Ako uviedla, ak majú úrady práce signály o zneužívaní systému, tak by sa mala zvýšiť kontrola a represia, a nie sprísňovať podmienky pre všetkých nezamestnaných.


Poslanec NR SR za stranu Most-Híd Gábor Gál žiada vytvoriť systém, ktorý by nútil ľudí cestovať za prácou. Slovensko by tak podľa neho nemuselo dovážať pracovnú silu zo zahraničia a využilo by na prácu ľudí z iných regiónov Slovenska.


Podmienky evidencie uchádzačov o zamestnanie na úradoch práce sa majú od začiatku mája tohto roka sprísniť. Ak nezamestnaný predčasne opakovane skončí do jedného mesiaca zamestnanie sprostredkované úradom práce, pol roka sa nebude môcť vrátiť do evidencie uchádzačov o prácu. Obmedziť by sa mala aj možnosť zárobkovej činnosti pre nezamestnaných evidovaných na úrade práce. V súčasnosti totiž môže evidovaný nezamestnaný zarobiť v hrubom 148,57 eura bez toho, aby bol vylúčený z evidencie nezamestnaných. Rezort práce a sociálnych vecí chce evidovaným nezamestnaným zakázať prácu v pracovnom pomere a obmedziť prácu na dohodu na najviac 40 dní v roku.


Evidovaný nezamestnaný tiež nebude môcť popri evidencii na úrade práce pracovať u zamestnávateľa, u ktorého si zarábal pred zaradením do evidencie nezamestnaných. Ministerstvo práce chce okrem toho nezamestnaným zakázať prácu popri zotrvaní v evidencii úradov práce u zamestnávateľa, ktorý nezamestnaného v rámci výberového konania organizovaného úradom práce odmietol vziať do práce počas predošlých šiestich mesiacov.


Krátko po 12:00 predsedajúci schôdze Andrej Danko vyhlásil obedňajšiu prestávku. Poslanci budú v rokovaní o zmenách v zákone o službách zamestnanosti pokračovať o 14:00.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies