Verejný dlh štátov EÚ je prevažne dlhodobý

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 14:48 • 2 min
Verejný dlh štátov EÚ je prevažne dlhodobý

BRATISLAVA - Najväčší podiel dlhopisov s počiatočnou splatnosťou kratšou ako rok na celkovom verejnom dlhu malo v roku 2015 v rámci Európskej únie Švédsko, a to až 27 %.

slovakia

left justify in out

V rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, viac ako 10 % celkového verejného dlhu tvorili dlhopisy s krátkodobou splatnosťou aj v prípade Maďarska (15 %), Talianska a Portugalska (zhodne 14 %) a Francúzska (11 %). Na opačnom konci škály boli Estónsko, Poľsko, Bulharsko a Slovensko, v prípade ktorých väčšinu verejného dlhu tvorili dlhopisy s dlhodobou splatnosťou.
V prípade Estónska tvorili krátkodobé dlhopisy 0,3 % celkové verejného dlhu, v Poľsku tvorili 0,8 % verejného dlhu, v Bulharsku 1,1 % a v prípade Slovenska tvorili krátkodobé dlhopisy 1,5 % verejného dlhu. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.


V roku 2015 boli cenné papiere hlavným finančným nástrojom verejného dlhu v takmer všetkých členských krajinách EÚ. Platilo to predovšetkým v prípade Malty (92 % verejného dlhu), Českej republiky (90 %), Veľkej Británie (89 %), Maďarska, Slovenska a Slovinska (zhodne 85 %) a Francúzska a Talianska (zhodne 84 %). Naopak úvery prevažovali v Estónsku (89 % verejného dlhu), Grécku (78 %) a na Cypre (69 %). Vysoký podiel úverov na verejnom dlhu bol aj v Luxembursku (42 %), Portugalsku (39 %) a v Chorvátsku (37 %).


Významné rozdiely existovali aj v tom, kto bol držiteľom verejného dlhu. V rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, držiteľmi 76 % verejného dlhu boli zahraničné subjekty v prípade Cypru, Litvy, Slovinska a Fínska. Po nich nasledovali Rakúsko (73 %) a Lotyšsko (72 %). V prípade Slovenska zahraničné subjekty boli držiteľmi 53,2 % verejného dlhu. Domáce finančné korporácie vlastnili najväčší podiel verejného dlhu v Dánsku (63 %), v Luxembursku a na Malte (zhodne 62 %), v Taliansku (60 %) a v Chorvátsku a Veľkej Británii (zhodne 59 %).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona