Verejný dlh bude podľa ministerstva financií postupne klesať

NETKY.SK • 16 November 2016, 16:43 • 2 min
Verejný dlh bude podľa ministerstva financií postupne klesať

BRATISLAVA - Hrubý dlh verejnej správy by mal v nasledujúcich rokoch klesať. Konštatuje to rezort financií v zdôvodnení, prečo sa úroveň dlhu nachádza v sankčnom pásme dlhovej brzdy.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo má povinnosť zaslať takéto odôvodnenie do parlamentu podľa ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti v prípade, keď dlh prekročí najmiernejšie pásmo dlhovej brzdy. Ku koncu minulého roka podľa notifikácie Eurostatu pritom dlh dosiahol 52,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) a nachádzal sa tak v prvom sankčnom pásme, ktoré je stanovené pre dlh od 50 do 53 % HDP.


Ako sa ďalej uvádza v zdôvodnení, ktoré v stredu schválila vláda, pre rok 2016 sa očakáva ešte nárast dlhu na 53,1 % HDP, čo ministerstvo financií odôvodňuje čiastočne potrebou zabezpečenia dostatočnej hotovostnej rezervy na financovanie záväzkov štátu na začiatku roka 2017.

 

"Znižovanie dlhu v prognózovanom období 2017 až 2019 je podmienené rozpočtovými opatreniami vedúcimi k poklesu hotovostného deficitu a aktívnou stratégiou riadenia hotovostnej rezervy štátu. Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2017 až 2019 už obsahuje opatrenia, ktoré majú dopomôcť k ďalšiemu znižovaniu hrubého dlhu," píše v materiáli ministerstvo financií.


Vzhľadom na pokračujúcu konsolidáciu sa od roku 2017 podľa rezortu financií predpokladá historické dosiahnutie primárneho prebytku salda verejnej správy, ktorý spolu s prognózou akcelerujúceho nominálneho rastu hrubého domáceho produktu prispeje k výraznejšiemu poklesu dlhu. Koncom roka 2019 sa prognózuje hrubý dlh verejnej správy na úrovni 48,7 % HDP.

 

"Znižovanie dlhu v prognózovanom období je podmienené rozpočtovými opatreniami, ktoré povedú k poklesu hotovostného deficitu, a potvrdením očakávaného pozitívneho makroekonomického vývoja," dodáva ministerstvo.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona